19.3 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Изкуствен плаж, три острова, яхтено пристанище- визията за Поморие

Изграждането на три изкуствени острова, яхтено пристанище, мрежи от велоалеи, закрит плувен комплекс, спорта зала, детски градини и Южен плаж са само част от проектите, които ще залегнат в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, който започва да разработва Община Поморие.  Проектът е на стойност 200 000 лева, от
които 170 000 лв. е безвъзмездната финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие. „За мен като кмет на Община Поморие това е документ, който ще даде генералната визия и е изключително важен за бъдещото развитие на града ни.  Аз и цялото ръководство сме горди, че успяхме да защитим, пред Управляващия орган, необходимостта от интегриран план. Приемам този документ повече като философия, а не само като възможност за финансиране”, заяви кметът Иван Алексиев. До края на 2014 г. трябва да бъде изработен стратегическият документ на третия по големина град на  българското Черноморие, който ще определи визията и ще планира източниците на финансиране чрез Оперативните програми до 2020 г., възможните публично – частни партньорства, собствената инвестиционна програма на местната администрация

Със заложените в плана проекти ще се кандидатства за средства по ОП ”Региони в растеж” за следващия програмен период. Иван Алексиев каза още, че финансиране ще се търси също от собствени приходи и чрез публично- частно партньорство.

Арх. Николай Симеонов, ръководител на екипа ДЗЗД „ВАМОС И СЪНИ“, заяви че ще се обърне специално внимание на развитието на туристическата инфраструктура ,археологията, пътната инфраструктура, достъпа до паметниците на културата.

Интегрираният план за градско развитие ще мине на обществено обсъждане като гражданите на Поморие ще могат да дават предложения за включването в него на нови обекти.

Проект „Изработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Поморие” се реализира по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG161РО001/5-03/2013/008 от 10.07.2013, който се финансира в рамките на Приоритетна ос 5: „Техническа помощ”, Операция 5.3 Изграждане на капацитет на бенефициентите по ОПРР”, по Схема за безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/5-03/2013 „Подкрепа за интегрирани планове за градско възстановяване и развитие II”, на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013 г.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук