11.5 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Изложба на Захари Зограф гостува в Бургас

Изложба на художника Захари Зограф ще гостува в Културен център Морско казино. Тя ще бъде открита на 12 април в 17.30 часа а зала „Коджакафалията“ с музикално-поетичен спектакъл с участието на черковно-славянския хор „Ангеликус“.

В рамките на един месец бургазлии ще могат да видят произведения на самия автор, както и експонати от личната му колекция, съдържаща европейски гравюри и рисунки.

Захари Зограф /1810 – 1853 г./ е един от първите български творци, обърнали поглед  към европейското изкуство. Паралелно с това художникът е почитал и е развивал българската живопис, по онова време представена основно в иконописта. Художникът оставя значително наследство – рисува стенописи в най-големите български манастири – Бачковския, Рилския, Троянския и Преображенския, Великата Лавра на Атон, много икони, но също така портрети, етюди от натура, пейзажи, голи тела.

В изложбата в Бургас ще бъдат представени някои от най-забележителните ранни икони на Захари Зограф – шедьоври в българското изкуство като „Св. Евстатий“ и „Св. Георги“ от Копривщица, легендарната „Св. Сава и Св. Варвара“ от Пловдив, изключителната „Богородица – живоносен източник“ с автопортрет. Чрез големи пана с репродукции са включени част от стенописите на Захари Зограф и неговите емблематични композиции – „Блудниците“ от Страшния съд, „Колелото на живота“, обширна галерия български светци, царе и патриарси, Кирил и Методий, придържащи свитък с азбуката – композиционна формула, създадена от Зографа, фантастичните сводове и куполи от Рилския манастир, стенописни автопортрети.

В изложбата ще могат да бъдат видяни още експонати от личната колекция на Зограф, прикривана десетилетия заради идеологическата забрана да се изтъкват европейските влияния. В нея виждаме имената на великите европейски художници Микеланджело, Албрехт Дюрер и Брьогел, Рембранд, Рубенс, серии археологически гравюри от най-значителните антични паметници, пейзажи със старините на Рим и множество пейзажи, митологични и жанрови композиции.

Цените на билетите за изложбата са:

-2 лв. – за възрастни

-1 лв. – учащи и пенсионери

-безплатно – за деца до 7 г.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук