6.5 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Изложба разказва за Елисавета Багряна

Изложба „Как ще спреш ти мене – волната…“, посветена на 120 години от рождението на Елисавета Багряна ще бъде открита на 18 септември от 17 часа в Регионална библиотека “П.К.Яворов” в Бургас. В 22 постера  изложбата разказва за духовните пътешествия на Вечната и Святата.
Древният порив на „Амазонката” в странстванията й по земя, море и небе е великата страст на поетесата, наградена в библейската си възраст с уникалната си втора среща с най-рядката звезда – Кометата. Всъщност още преди да се роди, Багряна е под знака не просто на пътуването, а на Полета! Сред най-ярките й детски спомени е разказът на родителите й за Първото българско изложение в Пловдив през 1892 г. с техническите му чудеса и знаменития балон на Йожен Годар, полетял над града на тепетата. Поетесата му посвещава късната си поема за Стария град.

Знаковите пътувания на Багряна, родили шедьоври като „Стихии”, Моята песен” и паметни стихотворни цикли като „Бретан”, „Словенски вечери”, „Париж-Венеция”, Турския, Ливанския и Бразилския, са представени в цялото богатство на междукултурните диалози, чийто посланик е една от най-талантливите и красиви българки на всички времена. Малко известни и премълчавани литературно-исторически сюжети са разкрити документално – от  митичното „бягство” на Багряна и Боян Пенев към стихиите на Бретан, през приятелствата със сръбските и словенските творци, неподвластни на политическите конюнктури, стигайки до истинската версия за гостуването в Рио де Жанейро и срещата й с Педро и Дилма Русеф през 1960 г. За ценителите на историята са представени и ред непознати факти за гражданката Багряна: участието й в защитата на българските евреи; помощта й за освобождаването от концлагер на писателя-комунист Асен Босев преди 1944 г. и на анархиста Делчо Василев след 1944 г., и др. Не са премълчани флиртът на голямата ни поетеса с властта след 9 септември, пътуванията й до Москва, конгресите за мир и форумите на жените из цял свят.

Слово при откриването на изложбата ще произнесе нейният автор Катя Зографова, директор на Националния литературен музей.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук