11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Изложба 100 години от рождението на Албер Камю

Цифровизираната изложба  „Албер Камю“, посветена на  100 години от рождението на Албер Камю – философ на абсурда, може да видите в КЦ „Морско казино“, зала Христо Фотев. Изложбата е електронна, интерактивна и многоезична, копродукция на Френски институт. Тя е специално експонирана по повод националния ден на Франция, който се отбелязва днес – 14-ти юли.

 

* За да имате достъп по време на посещението си и до цифровата версия, ви е необходим смартфон или таблет, с приложение за четене на флашкодове или QR кодове.

 

Френският полъх продължава с цяла седмица прожекции, които ще радват киноманите в Бургас.  От днес /14-ти юли/ до петък /18-ти юли/ открита сцена Охлюва е запазена за най – емблематичните френски заглавия, сред които „Крилце или кълка“, „Скъперникът“, „Глупакът“, „Зелева супа“ и „Женихът“. Филмовите класики от началото на 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век започват точно в 21.00 часа.

Алберт КамюПроявата стартира с комедията „Крилце или кълка“. Лентата от 1976 г. с участието на Луи дьо Фюнес и Колюш разказва за Шарл Дюшмен , известен гастроном. Главният герой изпада в безумно смешни ситуации, маскиран като жена, за да влезе необезпокояван в най-различни ресторанти. Под прикритие той дегустира храната, тъй като е и издател на популярен кулинарен справочник. Той повежда война срещу производителя на полуфабрикати и собственик на ресторанти за бързо хранене. Гледаме го тази вечер на сцена „Охлюва“ от 21.00 часа.

Колко струва любовта ще разберем от сюжета на лентата“Скъперникът“, Сценарият следва пиеса на Молиер, а бургазлии и гости ще го видят на 15-ти юли /вторник/ от 21.00 часа.

Френско -италианската криминална комедия „Глупакът“ от 1965г. на френският кинорежисьор Жерар Ури с участието на Луи дьо Фюн е запазена за сряда  /16-ти юли/.

 

В четвъртък отново имаме среща със Луи дьо Финес , ще го видим в една от последните му роли, в образа му на Клод Ратине от „Зелева супа“. Тук той си партнира с Жан Карме, а сюжетът разказва за двама съседи  на възраст около 70-те. Техните най-приятни занимания са да се напият с вино и да ядат зелева супа. Модернизацията и развитието на съвременния свят въобще не ги интересува, до момента в който се срещат с извънземен субект от планетата Оксо.

 

Финалът на френската кино седмица идва в петък / 18-ти юли/ с комедията „Женихът“.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук