16.5 C
Бургас
неделя, май 26, 2024

Изложение на BG храни на пл. „Тройката“

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева откри изложение от кампанията на Министерство на земеделието и храните „Подкрепяме българското“ в Бургас. Целта на инициативата е да срещне потребители и производителите, както и да популяризира родните храни. 

В рамките на три дни на пл. „Тройката“, местните производители ще имат възможност да представят своята продукция. „По време на инициативата ще направим срещи със земеделската общност във всеки областен център. Това е втора национална обиколка на ръководството на МЗХ. Миналата година проведохме срещи със земеделските производители във всички областни градове, в хода на представянето на новата обща селскостопанска политика и новите възможности по нея. Целта на втората част на тази кампания е министерството да получи обратна връзка не от браншовите организации, а директно от самите земеделски производители и да се чуят техните предложения за нови промени и оценката за това до къде сме стигнали“, обясни Десилава Танева.

По думите й, след промените в политиките за обвързана подкрепа, които са направени през последните 2 години, България започва да възвръща балансираната структура на своето земеделие и да има устойчив тренд на ръст в трайните насаждения. „Тази година имаме повече произведени плодове и зеленчуци и рекордно количество добита пшеница. Зърнопроизводителите от варненския регион произведоха повече от средния добив на България“, допълни тя.

На изложението присъстваха над 20 местни производителя. Специално за посетителите на фермерския пазар Ути Бъчваров приготви миди по бургаска рецепта. В Бургас министър Танева обяви, че близо 40 000 декара гори и обработваеми земи, са били засегнати от пожари. Тя увери, че тези територии ще бъдат залесени и припомни, че опожарените земеделски земи не подлежат на подпомагане от държавата.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук