12.1 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Изненада: Нинова призова за мандатност на народните представители. Вижте част от речта й

Днес промяната е задължителна, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на заседанието на 49-ия Конгрес на партията в НДК. Тя посочи, че столетницата е сложила началото на промяната в България с избора на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент. 

Тя посочи още, че проектът на нов устав на БСП предвижда всеки член пряко да избира председателя на партията, но лидерът на партията да има само два мандата, за да не се поблазни да ползва партията като своя. Да въведем и мандатност за народните представители и да отворим път за нови лица без сблъсък помежду ни и с разбирането, че народът поиска и това, призова лидерът на БСП.

Ето и част от речта на Нинова: 

„Освен несправедливост има още една дума, която най-често чуваме днес и тя е промяна. Тя започна. По волята на народите в света, Европа и в България. Всички поискаха справедливост и се обявиха против малцината, които притежават 97% от богатството в света, срещу тези, които разпределят политическа власт и имат икономическа мощ, но гледат безучастно и бездушно на мнозината, които живеят в нищета.

Народите поискаха, когато се вземат решения за техния живот, те да бъдат участници, а не потърпевши. Те въстанаха срещу статуквото и поискаха нови водачи. Водачи, които да им върнат достойнството – национално и Човешко. Поискаха да не продават достойнството им за пари и власт.

Българската социалистическа партия сложи началото на една така промяна у нас – с избора на Румен Радев и Илиана Йотова за президент и вицепрезидент на България. Благодаря ви! Поклон за мъдростта ви, поклон за труда ви. Вие направихте възможна тази победа. Вие и хилядите социалисти, които представлявате днес, тук в тази зала. Нека покажем и уважение към онези над два милиона българи, които ни повярваха и последваха. Нека убедим останалите, че ние сме промяната, че тя започна и че можем да я доведем докрай.

Днес промяната е задължителна. Живеем в две Българии – официална и паралелна, виртуална и реална. Виждаме корупция и престъпност, илюзии. „В България корупция по високите етажи на властта няма. Полагаме усилия за съдебна реформа, която ще намали битовата престъпност“, са твърденията на ГЕРБ.

Истинската България обаче е друга. Трансперанси Интернешънъл го казва много ясно. България е на първо място по корумпираност в Европейския съюз. Само през 2016 година е слязла със седем места надолу. А по официална статистика на МВР, извършителите на над 75 000 престъпление са неизвестни.

„Българинът обича да пътува, видя се с пари. Виждате какво става – магистралите отесняха“, казва Бойко Борисов. Фактите обаче говорят друго. Според Евростат, България отново е начело по бедност в ЕС. Тя е една от малкото европейски държави, където по този показател се регистрира влошаване. В риск от бедност или от социално изключване днес живеят 41% от българите. Най-богатите 20% от населението имат седем пъти по-високи доходи от най-бедните ни съграждани. През 2015 година, хората живеещи с тежки материални лишения, нараснаха със 100 000 души и стават 2 376 000 души.

„Образованието е основен приоритет“, казват нашите основни опоненти. Според тях, образованието е ресор с нужда от реформи и най-накрая през последните две години тези реформи са започнали. Докладът на Европейската комисия съвсем ясно посочва, че страната ни е на първо място по неграмотност сред страните членки на Европейския съюз.“

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук