16 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Изненада: РИОСВ – Бургас има два замразени делфина, подготвят аутопсия

Има открити запазени мъртви делфини. Бозайниците са били съхранявани в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас, а еко министерството вече е организирало извършването на аутопсия, която трябва да бъде направена в Тракийски университет – Стара Загора.

„Делфините са били открити през лятото. На аутопсията ще присъстват представители на РИОСВ и Българската агенция по безопасност на храните. Всички мъртви бозайници, изхвърлени от морето през тази година бяха в напреднал стадий на разложение, което не позволяваше извършването на аутопсия с точни резултати. Делфините, които са били съхранявани в РИОСВ – Бургас, са с нулева степен на разложение”, обясни директорът на Българска агенция по безопасност на храните в Бургас, д-р Георги Митев. Той не уточни кога точно са били открити делфините.

Няколко теории за смъртта на делфините

Множеството мъртви бозайници през това лято предизвикаха същински административен хаос в редица държавни структури, които така и не успяха да разпределят задълженията си по разрешаването на проблема. След няколко срещи между рибари, еколози и държавни структури, сред които и Регионалната инспекция по околната среда и водите, така и не стана ясно кой точно трябва да извърши аутопсията на мъртвите делфини, ако бъдат открити добре запазени екземпляри. До този момент, нямаше и официална информация за открити такива.

Министър Василева обяви предположенията си за смъртта на делфините

„РИОСВ не са компетентен орган за извършване на аутопсии на мъртви животни. Обърнете се за информация към Института по океанология на БАН и към Института по рибни ресурси във Варна, както и към Ветеринарната инспекция“, гласи отговор на еко министерството на въпрос на clubz.bg при какъв ред става извършването на аутопсия на мъртъв делфин. Информацията е публикувана на 11 август.

Рибари: Не сме виновни за смъртта на делфините /видео/

Три месеца по-късно, ведомството на Ивелина Василева само решава да организира извършването на аутопсията на изненадващо появилите се замразени делфини. „В екипа от специалисти ще се включи и специалистът проф. д-р Назарио от Университет в Падуа, Италия“, обясни д-р Георги Митев. По думите му, състоянието на трупове, предполага, че експертите ще имат доста точни сведения за причината, довела до смъртта им.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук