14.9 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Износът ни намалява

Износът на България за страните от Евросъюза и други държави е намалял, показват данните на статистиката за началото на тази година. Експортът за еврозоната се свил с близо 3% на годишна база и в размер на 2 млрд. лева. Този за други държави (като за него се включва и месец февруари) пък пада с цели 14 на сто до 2,4 млрд. лева. Основни наши търговски партньори остават: Германия, Италия, Гърция, Румъния и Франция, които формират над 70% от износа за държавите – членки на ЕС.

©Снимка: Атанас Дубаров

Извън обединението търгуваме най-много с Турция, Китай, Руската федерация, Обединените арабски емирства и Македония, които формират 56.9% от износа ни за трети страни. Вносът на България от ЕС за януари 2014 г. нараства с 12.8% спрямо същия месец на предходната година. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия и Италия, отчитат от НСИ.

Импортът от трети страни за първите два месеца на 2014 г. намалява с 8.8% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 3 млрд. лeвa (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна. Външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) на България с ЕС за януари 2014 г. е отрицателно и е на стойност 365.6 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 256.9 млн. лева.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук