8.8 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Изоставането на инфраструктурата е генералният проблем в туризма

 Рекламата на страната и използването на историческото ни наследство са другите резерви за развитие на отрасъла.Идентифицирах проблемите в туристическата индустрия, каза пред туристически фирми и представители на туристически сдружения водачът на листата на Коалиция за България Пламен Орешарски. Генералният проблем е сравнителното изоставане на публичната инфраструктура спрямо частните инвестиции, посочи финансистът. За първи път в Бургаска област видях пречиствателна станция, която е остаряла преди да бъде пусната в действие. Така е и с пътищата и с другите ВиК съобръжения. Другото сериозно направление за развитие на туризма е рекламата на страната. Резерви има и в по-сериозното използване на историческото ни наследство, така че почивката в България да удоволетворява и по-претенциозни западни туристи. Справките за отделените средства за реклама красноречиво говорят, че в последните години са полагани сериозни грижи в тази област, макар че, сравнени с тези в конкурентните ни дестинации, отново са недостатъчни.

През агенцията за туризъм за 2007 г.за реклама са заделени 6 млн.лв, през пиковата 2008 г. – над 16 млн. лв. Запазването и покачването на тези нива на финансиране на рекламата е въпрос на активно лобиране от страна на бранша при приемането на всеки бюджет, посочи  Пламен Орешарски. Представителите на туристическия отрасъл поставиха въпроса за визите за гражданите от страни извън ЕС. Не можем да коментираме наличието на визов режим, защото той е определен от българското еврочленство, нито можем да променяме стойността на визите, коментира финансовият министър. Можем обаче да облекчим процеса на издаването им, дори буквално да направим администрацията по-любезна, посочи той.

Готов съм да коментираме въпроса за създаване на министерство на туризма, каза Пламен Орешарски, но то няма да реши автоматично проблемите. Това, от което се нуждае отрасълът, е сериозен контакт между администрацията и професионалния бранш, препоръча финансистът.

В рамките на дискусията кандидатът на народен представител коментира и конфликтите между интересите на концесионерите на плажове в курортите и на собствениците на хотелите и техните гости. Не е намерено най-доброто решение за стопанисване на тази обекти по същество публична държавна собственост. Това, което може да направи в момента държавата, е поне да регламентира горни тарифи за масови публични услуги, каза той.Намесата на държавата е с добър ефект в определянето на данъчната политика в туризма. Въпреки че не беше никак лесно, ДДС за туристическите услуги, продавани в чужбина, беше намален на 7%, за да бъде отрасълът конкурентен на международния пазар, каза Орешарски. Не е възможно обаче да се направи това за всички дейности в отрасъла, коментира финансистът. Причината е една – отстъпването пред едни искания, веднага ще предизвика верижна реакция от останалите сектори. В момента най-добрата политика е единната ставка за всички стоки и услуги, заяви финансовия министър.

Периодът на връщане на ДДС у нас е един от най-кратките в евросъюза. Съкращаването на сроковете не е невъзможно, но е въпрос на административен капацитет, за да се направи в момента. Може да се работи за още по-бързо връщане, посочи финансистът. И сега обаче, ако имате добри отношения с обслужващата банка, може да си върнете ДДС и на другия ден, има такава възможност в закона, посъветва туристическите представители Орешарски. По време на дискусията беше поставен и въпросът за премахване на летищните такси. Мнението на финансовия министър беше, че е по-добре тези парични потоци да се използват за реклама на страна и това ще има по-добър ефект върху туризма, отколкото малките ценови отстъпки в туристическите пакети. Призивите за намаляване на едни или други данъци са непрофесионални, коментира Пламен Орешарски. Може да се мисли за намаляване на осигурителната тежест, но само, ако възстановяването от кризата е по-бързо, отколкото очакваме в момента. Най-рано това може да стане в края на 2010 г., прогнозира финансистът.Тази есен дебатът няма да е такъв, какъвто повечето кандидати за парламентарни сили анонсират в момента, каза още Орешарски. Заради членството ни в ЕС, не е изпълнимо например обещанието „без ДДС за първо жилище“. На срещата присъства и националният координатор на Екогласност Христо Смоленов, който декларира подкрепата на организацията за водача на лявата листа с аргумента, че трябва да се уважават тези, които работят за запазване на достойнството на страната. Пламен Орешарски го направи през 90-те години, разчитаме да го направи и днес, каза Смоленов. Той поиска кандидатът за народен представител да работи за „отвоюване на природата за хората“, като се запознае с предложението на еколозите за правилното според тях решение за мястото на претоварване на корабите при построяването на петролопровода Бургас – Александруполис.dsc_5116.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук