13.8 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Изпълнителния директор на „Слънчев бряг“ АД Златко Димитров за старта и очакванията от Сезон 2015

Г-н Димитров, как започва летният сезон в Слънчев бряг? Кое е новото тази година?

При подготовката на летния сезон за 2015 направихме множество инвестиции свързани най-вече с осигуряване сигурността на туристите. Инвестиции, които разбира се са и в помощ при работата на полицейските служители от управлението в Слънчев бряг. На първо място инвестиция за около 40 хил. лв., свързана с видеонаблюдението, изразяващо се в 35 нови камери, разположени предимно на входовете на комплекса. Те са с много висока резолюция, с възможности за нощно снимане, позволяващо по-сигурен контрол в курорта. Инвестирахме над 100 000 лв. във възстановяването на обслужващи тротоари и зелени площи, концентрирани най-вече около контролните пунктове и пешеходната зона на курорта, успоредна на улица Първа. Подновихме напълно и осветлението на 8-те броя КПП-та на комплекса за около 35 000 лв. Почистихме района около река Хаджийска и отворихме стари пътеки в близост до почивната база на Министерски съвет с пряк достъп до морето. Искам да подчертая, че изразходваните средствата са от собствени приходи на акционерното дружество.
Има ли допълнителна охрана?

С решение на Съвета на Директорите от 20-ти май имаме действащи договори за физическа охрана на контролните пунктове, както и договор с Община Несебър, респективно с ОДМВР-Бургас за осигуряване на допълнителен брой командировани полицаи.

Колко ще са те?

За целия летен сезон командированите полицаи ще са около 150 души.
 
Успяхте ли да се преборите с незаконните обекти?

Не, не можахме. Ясна беше първата среща с министър Ангелкова, на която поехме ангажимент да премахнем собствените обекти от алеята в Сл.бряг и ние го направихме. Заявили сме нашето желание за пълно почистване на комплекса от временни обекти. За съжаление наблюдава се размиване на отговорността между институциите, като има опит те да се вменят на Дружеството.  Слънчев бряг не е административен орган и не може да пристъпи към своеволно премахване на обектите, защото всеки един собственик на такъв може да ни осъди за пропуснати ползи или нанесени щети.

От наша страна имаме кореспонденция с отговорните институции с молба да направим съвместна проверка на фактическото състояние на обектите в курортния комплекс: къде са разположени, от кого, с кого имат подписани договори, законни ли са или не, дали са временни или постоянни, има ли одобрени схеми и разрешения. За съжаление не получихме съдействие както от Община Несебър, така и от МРРБ. Така че вместо да намаляват, според мен, особено на крайбрежната линия, обектите се увеличават. Нямаме никаква информация по каква причина е това.

В интерес на истината, от цялата инициатива в началото, оказа се, че Слънчев бряг е най-ощетен. Премахнатите обекти бяха напълно законни, с предварително съгласувана схема с МРРБ, с издадени разрешения от Община Несебър. Последствията за нас са загубени приходи за Дружеството.

Какъв ще бъде сезонът според Вас?

Усеща се напрежение и притеснение сред хотелиери и търговци, тъй като сезонът започва доста трудно и много по-слабо от предходната година. Осезателна е липсата на туристи на територията на курортния комплекс. Резонни са оплакванията от ниски обороти и празни хотели. От разговорите, който водя, имам уверението от туроператорите, че постепенно ще навлязат в ритъм и ще компенсират по някакъв начин загубите до момента. Искрено се надявам това да е така, защото другото е сериозно отстъпление от спечелени позиции на туристически пазари.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук