11 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Изравнителната субсидия към общинските бюджети ще бъде изплатена в предвидения размер до края на юли

 Целта на следващото правителство е запазване на постигната стабилност, каза на среща с бизнеса в Поморие водачът на листата на Коалиция за България Пламен Орешарски. Имаме резерви и възможности да не прибягваме до кризисно финансиране, прогнозира той. Можем да коментираме по-ниска ДДС ставка и намаляване на осигурителната тежест, едва когато има симптоми за излизане от кризата.

Финансовият министър посочи и недовършените стъпки на кабинета Станишев. Не успяхме да реформираме здравната система,  призна Орешарски. Обаче аз не познавам сериозен наблюдател, който да посочва която и да е здравна система като успешна, каза той. Въпреки това следващото правителство трябва да продължи усилията за реформи в този ключов сегмент на обществените дейности, посочи Пламен Орешарски.

Не успяхме да се справим и с подготовката и формирането на капацитет в нашата администрация, с цел по-доброто обслужване на бизнеса, каза още той.

Участниците в дискусията поставиха множество въпроси, свързани с данъчната политика, визовия режим за чуждестранните туристи, финансирането на земеделския сектор. Финансистът се включи в обсъждането и на конкретни казуси като плащането на здравни осигуровки от един и същ човек, но за различни възнаграждения. Аз получавам заплата и като финансов министър и като университетски преподавател, посочи Орешарски. За всеки доход се осигурявам. Така е и във всяка друга област, обясни финансистът.

Той коментира нуждата от продължаване на процеса на финансова децентрализация в отговор на въпрос за бъдещата политика в тази област. „Сегашното разпределение на функциите – местни и делегирани от държавата, се нуждае от актуализация и предефиниране – както на местните дейности, така и на делегираните от държавата дейности“, каза Пламен Орешарски. Това изисква засилване и на приходната част на местните бюджети, но и то трябва да се направи с широко обсъждане с представителите на местните общности, за да се минимализират грешките, каза финансистът.

Той отговори утвърдително на конкретен въпрос за изплащането на изравнителната субсидия към общинските бюджети в предвидения размер от 50 на сто до 31 юли. dsc_5148.JPG

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук