13.8 C
Бургас
събота, май 25, 2024

Изследвайте се безплатно за ХИВ/СПИН на 17 май

Във връзка с отбелязване на 17 май като Международен ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН, Община Бургас инициира АНТИСПИН кампания. Нейни партньори в това начинание са РЗИ, Сдружение „Равновесие“, Сдружение „Доза обич“, Фондация „Областен ромски съюз“, „Каритас“, Студенти от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“- Катедра „Здравни грижи“- специалност „Медицинска сестра“, доброволци от Общински младежки клуб „J.J.Cool A“ и  БМЧК.

 

Антиспин

Кампанията се подкрепя от Общински координационен офис по СПИН, Местен обществен комитет по СПИН и Националната програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“.

На 15.05.2015 г. (петък):

– 10:30 – 13:30 часа – Извършване на бързо и анонимно тестване на ХИВ в мобилни лаборатории, разположени на възлови места в гр. Бургас: БСУ (до велостоянките), ул. „Александровска“ – пред ТД „Приморие“ и до Часовника. Екипите в мобилните кабинети са представители на РЗИ-Бургас, Сдружение „Доза обич“, Областен ромски съюз“ и Сдружение „Каритас“.

– Екипи от доброволци на Общински младежки клуб „J.J.Cool A“, Община Бургас, БМЧК, Сдружение „Равновесие“, Фондация „Областен ромски съюз“, Сдружение „Доза обич“, Сдружение „Каритас“ и студенти от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“- Катедра „Здравни грижи“ ще раздават здравно-информационни материали и ще мотивират жителите и гостите на града да проверят актуалния си ХИВ статус.

На 17.05.2015 год. (неделя):

– 20:00 – 20:30 часа – раздаване на флаери, брошури, здравно-информационни материали и предпазни средства; консултиране за безопасно сексуално поведение и мотивиране на младите хора за изследване на ХИВ от доброволци на Общински младежки клуб „J.J.Cool A“, Община Бургас и  БМЧК- на входа на Морската градина и пред Културен център „Морско казино“ .

– От 20:30 часа – Запалване на традиционната огнена панделка пред паметника на моряка в Морската градина от екип доброволци, техни връстници,  жители и гости на Бургас.

За първи път този ден се отбелязва през 1983 година в Сан Франциско и Ню Йорк с възпоменание за починалите, в подкрепа на живеещите с вируса на СПИН, за повишаване на информираността и чувствителността към този проблем, за намаляване на свързаната с ХИВ/СПИН стигма и ангажиране на обществото в борбата срещу СПИН.

На 17.05.2015 г. (неделя) призоваваме всички да се присъединят към Международния ден и в 21 часа да запалят свещ на прозореца на своя дом. Нека този акт е израз на съпричастност и солидарност към засегнатите от ХИВ/СПИН.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук