13.2 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Из плановете на ГЕРБ: Туристическа полиция, Фонд инфраструктура и пътища до атракциите

Създаване на туристическа полиция и специализиран Фонд туристическа инфраструктура, който да гарантира развитието на утвърдени и слабо посещавани курорти. Това залагат в управленската си програма от ГЕРБ.

В цели 50 страници от партията описват подробно какви са плановете им за развитие на отделните сектори в страната. По всичко личи, че един бъдещ кабинет „Борисов 3“ ще осигури за всички по много. Политическата програма на партията вече е публикувана в официалната Интернет страница на ГЕРБ. Ето какви са и плановете за развитие на туризма:

„Основно конкурентно предимство на страната ни е потенциалът, който носи културно-историческото наследство на България. Чрез неговото популяризиране ребрандираме страната като предпочитана, конкурентна и популярна сред по-висок клас туристи дестинация“, е записано в програмата. От ГЕРБ отчитат, че културно-историческите забележителности водят до преки икономически ползи за всяко населено място или регион, ако могат разбира се да предложат подобен туристически продукт.

„Туристическите атракции, които са публична държавна собственост, ще бъдат приоритетно финансирани“, обещават от партията на Борисов. ГЕРБ поема и конкретни ангажименти по финансиране на туристическата инфраструктура, чрез специализиран финансов механизъм и улеснено проектно финансиране за кандидатствали обекти. Фонд туристическа инфраструктура ще гарантира устойчиво развитие на вече утвърдените национални курорти, както и целево финансиране на обекти с недостатъчна степен на социализация.

От ГЕРБ отново са заложили приоритетна работа по транспортната инфраструктура, водеща до туристически дестинации с национално значение. Дават и пример с пътя от Летище Бургас до к.к. Слънчев бряг, който по план трябва да бъде разширен до края на следващата година.

Екипът на Бойко Борисов си поставя и друга амбициозна задача – да изготви законова рамка, регулираща статута на националните ни курорти. „Необходима е съвременна правна база, унифицираща изграждане, поддържане и благоустрояване на туристическа инфраструктура на територията на националните курорти. Нужно е общо решение по въпросите, свързани със сметосъбирането и сметоизвозването на територията на националните курорти, а също и за поддържането и облагородяването на зелените площи; организацията на движението и паркирането; разполагането на преместваеми обекти и съоръжения; осигуряването на медицинско обслужване; организацията на работното време и озвучаването на открити площи“, пише в програмата на ГЕРБ. Оттам предлагат и регулация на апартаментните комплекси с разработването на конкретни правила за функционирането им.

 

И още: „Ще гарантираме имиджа на България като сигурна туристическа дестинация, ще реализираме целенасочени действия по структурирането на обособено звено „Туристическа полиция”, което да действа на територията на националните курорти и в масово посещаваните туристически точки. Предлагаме съгласуване на учебните програми в професионалните гимназии по туризъм с Министерство на туризма. Нужни са по-голям брой стажантски програми, отговарящи на конкретните нужди на бизнеса, нужно е и стимулиране на трудовите навици у младите хора. По този начин ще се стремим да постигнем, устойчиво решение на кадровия проблем в сферата на туризма, без да разчитаме на граждани от трети страни. 10. Летен морски туризъм и ЗУЧК Задължени сме пред представителите на бранша и местните общности да продължим политиката за създаване на оптимални условия за предлагане на максимално качествен и конкурентен продукт. Това ще е продължение на мерките, които стартирахме още в средата на 2016 г. чрез проведените от нас процедури за отдаване на концесия на плажове с изтекли концесионни договори. Ще продължим тази политика като за целта се ангажираме с конкретни промени в ЗУЧ по отношение групирането на морските плажове с оглед на техните индивидуални характеристики.“

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук