13.2 C
Бургас
събота, май 18, 2024

Из съдебните хроники: 6 години за кражба и 2 години за смърт на пътя

Районен съд – Бургас наказа с 6 години лишаване от свобода Траян Димитров за кражба. Съучастникът му Филип Йорданов получи 2 години лишаване от свобода, тъй като е сторил деянието като непълнолетен. Той трябва да изтърпи общо 3 години лишаване от свобода, след като Районен съд – Бургас приведе в изпълнение наложено му условно наказание, постановено му за грабеж.

Съдебна палата Бургас

Двамата са признати за виновни в това, че на 10.03.2013 г. и на 12.03.2013 г. от гаражи в дворно място с къща в гр. Бургас, в съучастие като съизвършители, чрез повреждане на прегради, здраво направени за защита на имот, са отнели чужди движими вещи на обща стойност 430 лв. от владението на собственичката им, без нейно съгласие и с намерение противозаконно да ги присвоят.

Разследването е установило, че двамата са имали информация, че във въпросната къща живее вдовица с непълнолетния й син. Те преценили, че достъпът до дома й няма да бъде затруднен и на 10.03.2013 г. се уговорили вечерта да проникнат в имота. Около 22 ч. те се качили на покрива на два долепени и свързани помежду си гаража. Йорданов изкъртил дъска от покрива и през образувания се отвор, влязъл вътре, а Димитров останал горе.

От отворения багажник на автомобил Йорданов взел ударна бормашина, два моторни триона, винтоверт, електрожен и два ъглошлайфа. Той ги подавал на Димитров, който ги поставял в чувал. След това забелязал в гаража и дал на съучастника си два акумулатора. Двамата оставили в дома на Йорданов бормашината и винтовепрта, а двата ъглошлайфа и електрожена начупили с брадва, за да станат на медни и железни отпадъци. Около 23 ч. същата вечер те ги предали на лице, което изкупува метални отпадъци и му продали двата акумулатора. За всичко получили 95 лв.

И още от информациите, изпратени до медиите от пресцентъра на Бургаската съдебна палата днес. Публикуваме съобщението без редакторска намеса:

Окръжен съд – Бургас наложи наказание 2 години лишаване от свобода при 3 години изпитателен срок на Атанас Димитров за непредпазливо причиняване на смърт и телесна повреда при катастрофа на пътя. Той е признат за виновен за това, че на 31.12.2012 г. на пътя между селата Стара река, община Сливен и село Майско, община Елена, при управление на товарен автомобил – влекач с полуремарке, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на 45-годишен мъж и средна телесна повреда на неговия спътник, изразяваща се във фрактура на три ребра. Димитров не е съобразил скоростта на движение на управлявания от него автомобил със състоянието на пътя в заснежен участък, с габаритите и значителния товар на автомобила, който е управлявал. Той не е преценил и безопасността на движение с предстоящото му разминаване с лекия автомобил на пострадалия и не е отчел, че пътното платно е било значително стеснено освен, че е било заледено.

Според държавното обвинение Димитров е могъл и е бил длъжен да предвиди логичното развитие на възможността от настъпване на произшествие и да съобрази скоростта си на движение с тази пътна ситуация.

В заключението на назначената в наказателното производство автотехническа експертиза е посочено, че ударът между двата автомобила е бил с челните им леви части. Той е бил реализиран при частично навлизане на управлявания от пострадалия автомобил в насрещната лента на платното за движение. Водачите на двата автомобила са имали техническата възможност да се възприемат на разстояние по-голямо от 200 м и да предприемат действия за намаляване на скоростта на движение, позволяваща им да спрат преди мястото на удара, или да осигурят достатъчно странично разстояние за безопасното им разминаване.

Делото беше разгледа по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият Димитров изцяло призна фактите изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях. По този институт съдът е длъжен и намали първоначално определеното му наказание от 3 години лишаване от свобода с 1/3 и постанови Димитров да търпи 2 години лишаване от свобода, чието изтърпяване отложи с 3 години изпитателен срок. Съдът лиши Димитров от правото му да управлява моторно превозно средство за срок от 2 години.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд в 15-дневен срок.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук