20.4 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Илияна Балтова, кандидат за член на ВСС: Съветът има нужда от авторитет

Кандидатът на Бургас за член на Висшия съдебен съвет – съдия Илияна Балтова представи концепцията си за работата на кадровия орган пред медиите. Тя заяви желанието си да спомогне за разрешаване на проблемите, свързани с независимостта на съдебната система и качественото правосъдие у нас.

„Като редови съдия мога да заявя, че съдиите искат засягащите ги въпроси да бъдат решавани без надменност и назидателност, да се установи вътрешна справедливост в системата. Наистина се надявам, че в новия ВСС ще се създаде онази синергия, която да доведе до положителен ефект както за магистратите, така и за обществото както цяло, защото от Съвета започва да се изгражда авторитетът на магистратура. А ВСС се нуждае от авторитет, за да може с достойнство да защитава постиженията на съдебната ни система, отразени и измерени и в европейски план“, каза Балтова.

Гласуването за членове на ВСС ще се проведе електронно в средата на юни тази година след успешен експериментален вот, който се проведе на 16 ноември. За първи път всеки съдия ще може пълноценно да гласува за предпочитаните от него шестима от предложените кандидати, на които да възложи доверието си да го представляват през следващите пет години.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук