12.6 C
Бургас
събота, май 18, 2024

Имало работа в нефтозавода и пристанището

Всеки пети работодател планира да наеме персонал през второто тримесечие на годината. Това показва регулярното проучване на „Менпауър“ за нагласите на бизнеса да разкрива нови работни места.

*Снимка: Атанас Дубаров /архив/
                          *Снимка: Атанас Дубаров /архив/

От всички 750 средни и големи компании, взели участие в проучването, 19% възнамеряват да наемат служители в периода от април до юни, докато само 5% са с планове за съкращения, заявиха от „Менпауър“. Така нетната прогноза за заетостта в България е с 13 процентни пункта по-оптимистична от тази за първите три месеца на 2014 г. и с 2 процентни пункта по-висока отпреди година.

Положителните планове за наемане на персонал не са само в сезонните сектори като туризъм и селско стопанство, показва анкетата. Съществено раздвижване има във финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите, транспорта и комуникациите, промишленото производство, минното дело. Единствено в строителството и енергетиката фирмите са по-скромни.

Най-много работници в Бургас се търсят за новостроящия се производствен комплекс в „Лукойл-Нефтохим“. Десетки фирми от промишленото строителство работят в момента на територията на нефтената рафинерия. Те назначават електромонтьори, заварчици, шлосери, технически ръководители. Заплатите за общи работници тръгват от 600 лева нагоре. Заварчиците вземат около хилядарка.

Изискванията за квалификация обаче са железни. „Търсят се изключително добри специалисти, защото се изисква безкомпромисно качество“, коментира Маргарита Иванова от трудова борса „Жар“. Друга търсена професия в новия проект в „Лукойл-Нефтохим“ са машинните и строителните инженери. Освен висока квалификация и опитност, от тях се изисква да знаят и английски език. Заплатите се пазят в тайна, пише standartnews.bg

В Бургас големите фирми, които търгуват с бързооборотни стоки, също са започнали да търсят търговски представители по морето. Те ще отговарят за пласмента на алкохол, цигари, шоколадови изделия и всякакви хранителни продукти. Заплатите на търговските представители през сезона са заковани на 500 лева, но всяка фирма дава и допълнителен процент от реализираните печалби. Летище Бургас също ще разкрие сезонни работни места. Там се търсят наземни стюардеси и друг обслужващ персонал за лятото.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук