8.8 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Инж. Георги Лапчев: За хората от малките населени места в Царево изградихме складове за дърва за огрев,

 – Г-н Лапчев, в сезона на горските пожари има ли ДГС – Царево готовност за реакция при възникнала аварийна ситуация в региона?

– Пожар в гората е истински бич за природата. Това е стихия, с която горските служби не веднъж са се борили и точно затова се отнасяме към нея с голяма доза страхопочитание. Няма значение дали сезона е на пожарите или не. Готовността за реакция при каквато и да е аварийна ситуация е добре отработена в екипа на горското стопанство в Царево. Eжегодно изготвяме планове и програми, които защитаваме пред институциите. Екипът на ДГС е добре координиран с екипите на полицията и противопожарната служба. Това дава възможност да се реагира адекватно при възникнали аварийни ситуации в района.

– Два месеца преди началото на есенния сезон как стои въпроса с цената на дървата за огрев и възможни ли са спекулации с нея?

– Тази година създадох организация с дървесината за огрев още през пролетта, за да няма спекула с цената. Голяма част от дървесината вече е в наличност, но продължава да се добива. Въпреки, че цената на дървата за огрев, която се предлага на пазара, е приблизително 45-50 лева, тази, която се предлага за жителите на населените места попадащи н района на горското стопанство, е на цена 40 лева за кубик. Това е и причината да се налага на всеки жител на Община – Царево, на гр.Китен и с.Писменово да попълва в горското стопанство индивидуално заявление. Силно се надявам, че никой няма да си позволи да спекулира с цената на така нужното за хората гориво за зимния период. За да не се оскъпява допълнително дървения материал с транспортни разходи, сечищата са подбрани максимално близо. Организацията е въведена предимно за хората от малките населени места, които едва изкарват прехраната си и са затруднени да плащат допълнително за транспортиране на дървесината до тяхното село. Основен принцип в моята работа, която съм я наложил и сред служителите на горското стопанство в Царево, е да да мислим за създаване на удобства и улесняване на живота на нашите съграждани, това е функция на държавата като цяло и на държавните органи, който в лицето на горското стопанство в Царево представлявам. 

– Очакват ли се изненади в началото на новия ловен сезон и как Вие ще се справите с бракониерството?

– Служителите в горското стопанство вършат добре работата си. Който реши да наруши правилата, ще бъде заловен и наказан съгласно закона. Затова, който не го спазва, ще си понесе последиците. Не правя компромис с нарушителите на обществения ред. lapchev-sf.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук