21 C
Бургас
сряда, април 17, 2024

Институциите: Готови сме за зимата

Институциите в област Бургас са подготвени да посрещнат зимния сезон. Това стана ясно по време на среща организирана от областния управител Вълчо Чолаков с представители на общините и държавните ведомства в региона. Към настоящия момент почти всички общини са сключили договори с фирми, които да осигурят снегопочистването и поддържането на пътищата в Бургаско.

Тези, които още са в процедура по подписване на такива, също имат готовност да реагират в случай на усложнена метеорологична обстановка, посредством средства залегнали в бюджетите им. От 1-ви ноември в сградата на Областно пътно управление /ОПУ/ централен диспечерски пункт денонощно ще контролира и координира цялата дейност на екипите на снегопочистващата техника. От  пътното ведомство информираха, че снабдяването с инертни материали като луга, пясък и сол за пътищата от републиканската пътна мрежа върви по график.

През 2015 година близо 780 000 лв. са инвестирани в ремонти на републиканските пътища след проливните дъждове в края на 2014 – мостът над р. Караагач на пътя „Созопол, Приморско Царево“, както и мостовете над р. Ропотамо на пътя „Веселие-Ясна поляна“ и „Ново Паничарево-Ясна поляна“. Близо 2 650 000 лв. държавата е отпуснала и за отстраняване на щетите след проливните дъждове през Февруари 2015, като приоритетно са ремонтирани пътища с интензивно туристическо движение. Възстановени са и редица отводнителни съоръжения, водостоци, мостове, банкети, изчистени са отводнителните окопи. Все още обаче в по-голямата си част настилките по третокласните пътища не са в добро състояние, като от ОПУ са предложили те да бъдат включени в ремонтната програма на пътната агенция.

По време на срещата стана ясно още, че до дни служители на полицията  започват редица проверки относно техническото състояние на снегопочистващата техника, което цели още по-засилен контрол върху фирмите, избрани да почистват пътищата в и извън населените места. Проверки стартира и „Пристанищна инфраструктура“ за  готовността на пристанищата в областта да работят при зимни условия.

По информация на представители от ВИК, ЕВН, Летище Бургас са извършени всички необходими ремонти, инспектирана е техниката, инструктирани са служителите, а автомобилният парк е оборудван за работа при зимни условия. В случаи на кризи и бедствия областта може да разчита както винаги и на помощ от военните формирования, осигуряващи високопроходими превозни средства и жива сила, както и на доброволците от БЧК. Подготвени са и разчетите за болнично настаняване на тежко болни, родилки и хора на хемодиализа, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

В края на срещата областният управител Вълчо Чолаков апелира към представителите на общините за стриктен контрол върху нивата на язовирите. Той информира, че и в момента служители на Областна администрация извършват проверки на проводимостта на речните корита и състоянието на язовирите.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук