14.3 C
Бургас
събота, май 4, 2024

ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ, ПОЛИТИЦИ И БИЗНЕСМЕНИ ПРЕОТКРИХА ЕДИН БУРГАСКИ СИМВОЛ

Изтъкнати интелектуалци, изявени политици и представители на едрия бизнес в Бургас се събраха за да преоткрият един от най-характерните символи на морския град. Въпреки ветровитото и студено време в четвъртък вечерта в Морската градина до каменния бял парапет над морето, дойдоха едни от най-популярните не само в Бургас личности. Обединени от каузата да бъдат възкресени символите и красотата на града като послание за бъдещите поколения.Поводът, който успя да събере на едно място бургаския елит бе възстановяването на стария каменен парапет над морето. Съоръжението, което е паметник на културата и е било създадено преди повече от 60 години от един от най-изтъкнатите български архитекти Делчо Сугарев, бе вандалски разрушено преди време. Най-емблематичното място на Бургас в продължение на 10 години бе загрозявано от ръждива метална преграда поставена на мястото на погубения изящен парапет. Възстановяването с автентичен материал и по оригинални пропорции бе осъществено изцяло  от ПР агенция Имидж Едвъртайзинг. Парапетът бе построен отново от оригинален русенски камък, обработен и монтиран от майстори-каменоделци от град Сандански. Благородната инициатива се реализира със съдействието на Общинската и Областната администрация на град Бургас. Събитието бе почетено от: Областният управител Любомир Пантелеев, Кметът на Бургас Димитър Николов, Председателят на Бургаски окръжен съд Събина Христова, Председателят на партия СЕК – Георги Манев, представители на различни политически сили. Специално за случая дойдоха управители на големи предприятия, като „Топливо – Бургас“, „Мина Черно Море“, „Бургаска строителна асоциация“, Банка Токуда“, „Топлофикация Бургас“ и др., представители на леката промишленост, строителния и рекламния бизнес, юристи и журналисти. Интелигенцията на Бургас бе представена от национално известни имена като: Стефан Диомов, Недялко Йорданов, Ваньо Вълчев, Пламен Ставрев, режисьорът Симеон Димитров, актьори, певци и музиканти. Градският духов оркестър и ретро-автомобилите от началото на миналия век пресъздадоха автентичната атмосфера на стария Бургас, от времето на построяването на уникалния каменен парапет над морето. Специално чак от гр. Сандански пристигнаха каменоделците създали и монтирали балюстрадата със своя ръководител Емил Андонов.Лично кметът на града Димитър Николов и областният управител Любомир Пантелеев прерязаха лентата на уникалния възкръснал от миналото парапет заедно с управителя на Имидж Едвъртайзинг- Алберта Алкалай.

„Щастлив съм, че присъствам на това събитие и благодаря на инициаторите, които материализираха обичта си към родния град! Парапетът е паметник на културата и никак не беше лесно да се уредят всички формалности. Но с помощта на Областната администрация успяхме да получим всички разрешения за възстановяването на бургаския парапет..“, каза г-н Димитър Николов. Той обеща в най-скоро време да бъде даден старт на реставрация на целия комплекс на Морското казино, част от който е каменния парапет над морето. Областният управител Любомир Пантелеев призна, че Парапетът на Бургас е единственото място, което като магнит привлича всички за срещи, или за раздяла. „Когато частната инициатива се обедини с обществения интерес, се получава много хубав пример за партньорство. Дано да имаме повече такива примери в бъдеще, в името на доброто и красивото в живота ни!“, пожела Пантелеев и не пропусна да специално  да благодари на Алберта Алкалай за усилията на младия екип на групата.

„Измеренията на времето и пространството, на материалното и духовното се пресичат в парапета над морето. Ние правим това и като послание, към поколенията след нас и като дълг към паметта на предците си! Възкресяването на парапета не е само местно, бургаско, а и национално дело“, каза Алберта Алкалай като главен „виновник“ на историческото събитие.

„На снимките в семейния албум виждам моя млад някога дядо да слиза към морето, а зад него в целия си блясък извития, многоколонен бургаски парапет на прочутата бургаска тераса. Такава, каквато няма никъде по цялото Черноморие. От която се открива единствен по рода си изглед.

Виждам себе си като дете, качен на парапета, виждам сeмейството и децата си, снимани неизбежно пред морето на неговия фон. После виждам внуците си пред една метална военно-полицейска преграда на същото това място. Дребна работа – ще каже някой. Някакъв си там парапет. Много шум за нищо. България в момента се намира на кръстопът. Много млади българи и българки не живеят с мисълта за родното, за родната къща, за родния град, за родната страна. Възстановяването на Парапета, такъв какъвто е бил е един уникален акт, който трябва да бъде последван. Благодаря на тези, които помогнаха да бъде излекувана тази дългогодишна рана!“, беше част от откровението на Недялко Йорданов.

Неговият колега – големият поет Ваньо Вълчев прочете едно прекрасно свое ново стихотворение, посветено на морето: „От обич“ и сподели, че първият му спомен за Бургас е свързан именно с вечния каменен парапет.

Новата младежка група на Стефан Диомов бе невероятна в изпълненията си и показа, че музикалният талант на Бургас отново ще прелее към вътрешността на страната.

Пламен Ставрев порази всички присъстващи с неподражаемото си изпълнение на „Бургаски вечери“, превърнала се в химн не само на Бургас, но и на най-съкровените мигове за милиони българи. Изпълнението на големия бард на височината над залива, прозвуча сакрално и накара публиката да настръхне.

Грандиозна заря освети бургаския залив и душите на хората, с посланието, че възкресяването на един от символите не само на Бургас, но и на България, няма да бъде инцидент, а ще бъде продължен в делата на всички родолюбиви българи.img_4317b.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук