15.4 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Информационен ден представи интерпретативни маршрути в ПП „Странджа”

На 9 май в местността „Св. Илия” край село Визица” се проведе Информационен ден на тема: „Интерпретативни маршрути в ПП “Странджа”.

Събитието, организирано от ДПП „Странджа” към Изпълнителната агенция по горите, е по проект „Устойчиво управление и устройство на Природен парк „Странджа” и бе част от програмата на традиционния Фестивал на зелениката` 2015.

info4Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския фонд за регионално развитие на ЕС и от Държавния бюджет на Р България чрез оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”, Ос 3 „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие”, раздел: „Поддържащи и възстановителни дейности в гори, земи и водни площи“.

Пред множеството посетители, сред които областния управител Вълчо Чолаков, народния представител Диана Йорданова, Илиян Янчев – кмект на община Малко Търново бяха представени 5 нови интерпретативни туристически маршрути в ПП „Странджа”.

 

info6Интерпретативен маршрут с. Бръшлян Билките на Странджа планина“ е с изходна точка центъра на с. Бръшлян. Маршрутът е с дължина 5,5 км и средно ниво на трудност, което го прави подходящ и за деца над 10-годишна възраст. Информационни точки, обособени на десет места по маршрута дават подробни сведения за видовете билки на територията на ПП „Странджа”, как и за какво се използват, кога се берат. На някои от местата са предвидени интерактивни игри, свързани с природата, които водачите организират.

Продължителността на маршрута е 5 часа. Най-подходящо време за походи по него е от месец март до мосец октомври

 

info3Интерпретативен маршрут с. Заберново „Хищници” е с начална точка с. Заберново. Той е дълъг 6 км, които се изминават за 4 часа. Маршрутът запознава посетителите с над 20 вида животни, населяващи ПП „Странджа”. Той е със средна трудност и най-доброто време за преминаване по него е от март до септември.

Обособените 14 информационни точки представят конкретни видове хишници, възстановки на типични местообитания на хищните животни, както и техни макети в реални размери., включени в интерактивни игри.

 

Интерпретативен маршрут „Прилепи в гората” е дълъг 5,5 км и е подходящ за всяка възраст. Началната му точка е до гр. Малко Търново. Изминава се за около 3-5 часа, като

Най-доброто време за това е периодът от април до октомври.

9 информационни точки представят чрез табели конкретни видове и процеси в природата. Изградени са площадка за наблюдения на прилепи и възстановки на типичните им местообитания. Водачите по маршрута организират и интерактивни игри за най-малките посетители.

 

Интерпретативен маршрут с. Синеморец – „Птици“ тръгва от с. Синеморец.

Дължината на маршрута е 4 км, които се изминават за 3 часа по всяко време на годината. Маршрутът запознава посетителите с над 20 вида птици, които се срещат в ПП „Странджа”. По неговото протежение са обособени 6 информационни точки.

На територията на парка са установени 260 вида птици, от които 75 са включени в Червената книга на България.По време на миграция в района могат да се наблюдават 5 световно застрашени вида – малкият корморан, къдроглавият пеликан, белооката потапница, ливадният дърдавец и водното шаварче.

 

Интерпретативен маршрут „Река” започва от с. Кости. Дължината на маршрута е 6 км, които се изминават за 5 часа. Най-подходящото време за преминаването му е от март до септември. Обособени са 9 информационни точки, които запознават туристите с с реките на Странджа планина и ролята им в поддържането на екологичното равновесие.

Една от точките акцентира върху един от най-старите видове мостове – висящите. Интерес предизвиква игра, създадена специално за този маршрут и пресъздаваща река Велека от извора до нейното устие.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук