18.2 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Ирена Георгиева в Бургас: Работници от Източна Европа спасяват сезона /видео/

След едногодишна пауза най-голямото туристическо изложение в Бургас – „Вашата ваканция“ беше открито в експозиционен център „Флора“. В рамките на два дни, десетки общини, туристически агенции и сдружения ще представят възможностите за масов, селски, еко, планински и културно-познавателен туризъм.

През тази година изложението акцентира върху общините и ролята им за развитието на туризма, вътрешните пътувания и кадрите в бранша. Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, която откри 15-ата туристическа борса обяви, че страната ни трябва да облекчи визовия режим за чужди граждани желаещи да работят у нас. Интерес за работа в курортите ни имали украинци, молдовци и грузинци.

Георгиева допълни, че прогнозите за този туристически сезон са много оптимистични. Това се потвърдило от различните туристически изложения, в които страната ни е била представена. Кадровата криза в бранша се задълбочава с всяка изминала година, потвърди и председателят на Бургаската регионална туристическа асоциация, Соня Енилова. Според нея обаче, вносът на работници от чужбина не би следвало да бъде основна цел за разрешаване на проблема, при наличието на толкова образователни институции у нас.

Според заместник-кмета по образование и култура в община Бургас Йорданка Ананиева, браншът тепърва ще се сблъсква с нов проблем – недостиг на квалифицирани кадри, които да бъдат заети в сферата на все по-актуалните напоследък алтернативни форми на почивка – винен и културно-познавателен туризъм.

По време на туристичската борса „Вашата ваканция“ ще бъдат представен нови туристически обекти в областта. Акцент в програмата ще бъде презентиране на туристическите атракции, които предлага община Бургас. Изложението се организира от Бургаска регионална туристическа асоциация, под патронажа на Министерство на туризма, Областния управител на Област Бургас и общината.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук