14.9 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Ирина Папанчева избра Бургас за премиерата на „Тя, островът“

 Премиерата на новия роман „Тя островът“на Ирина Папанчева, публикуван от Книгоиздателска къща „Труд“, препълни „Културен дом Морско казино“ в Бургас по-рано тази седмица.

 

„Любовта е най-трагичното, което съществува на този свят и в живота – казва Унамуно. Следователно тя е най-достойното да бъде споделена и разказана. За тази любов ни разказва и Ирина Папанчева, любов, в която има усещане както за съдбовното и предопределеното, така и за рицарската романтичност и сантименталност. Любов, в която има търсене на повече от интимност, на повече от онази близост, в която няма място за трети. Сюжетът в романа е като часовниково махало, което в своя перманентен ритъм, от една страна, ни насочва към тезата за любовта на Унамуно, а от друга, към тезата на столетницата Кармен, че любовта трае цял живот. Не трае, когато някой не иска.”, каза на Гочо Гочев, автор и издател, който представи книгата.

„Творчески похват на Ирина са паралелните сюжети, които набъбват количествено в следващите и романи, като във всеки един от тях, читателят усеща един ненатрапчив, фин, деликатен и автентичен дамски парфюм – парфюмът на женското, а не на мъжко, повествование. Уилям Фокнър е казал: Да пишеш е трудна работа, дори – невъзможна. При Ирина невъзможното е възможно. Защо? Защото да бъдеш успешен автор са нужни три неща. Първо – да имаш смелост, второ – да бъдеш честен към читателите си и трето – да си талантлив. При Ирина обаче има и четвърто. Тя интерпретира своите персонажи както от първо, така и от трето лице. Така че наративът при нея е двеста процента присъствие на сюжет и двеста процента присъствие на разказвач“, добави той.

 

„Писах този роман с огромно вълнение и се надявам, че съм създала една вълнуваща книга“, сподели Ирина Папанчева, „Не е случайно, че първото представяне на книгата се случва точно в Бурас, родния ми град. От тук тръгва моята лична история и връщането ми с историите, които създавам, е много интимен акт“.

 

Кметът Димитър Николов изпрати кошница с цветя на авторката.

 

Преди представянето Ирина Папанчева се срещна с учениците от VIд клас в ОУ „Братя Миладинови“ и с Венета Иванова, преподавателка по БЕЛ. Писателката отговори на въпросите им, разпита ги за тяхното отношение към писането и литературата и получи брошура, отразяваща творчеството й, подготвена от тях като част от поредицата „Известни бургаски писатели“.

 

„Тя, островът“ свързва днешните преживявания на няколко души (две двойки и една Писателка) на испанския остров Фуертевентура с документалните и фикционални истории на действителни личности, пребивавали там от най-древни времена  до наши дни. Централна тема в книгата е изгнанието на философа-писател Мигел де Унамуно: привеждат се откъси от писмата му, от стиховете и есетата му, написани на и за острова. Ключово е съпоставянето на сърф-културата с бита, възприятията и миналото на местните хора. Но главният герой и режисьор на събитията, разгърнати в литературното пространство, е точно островът с женска душа и природа. Тя, островът, Фуертевентура.

 

 

„Романът „Тя, островът“ грабва още с първите страници. Динамичността, многопластовостта, акцентирането върху съвременните взаимоотношения между млади и модерни хора, като същевременно има философско пруспех”, казва Надежда Делева, Главен редактор в Книгоиздателска къща „Труд“.

 

“Тя островът“ е многопластов и полифоничен роман, интересен не само с екзотичното място, където се развива действието, но и с вглъбеното разкриване на съвременните отношения в един глобализиран свят, когато всичко и всички могат да се срещнат с някого навсякъде. В това географско-откривателско направление съвременната българска литература все още е сравнително оскъдна откъм добри заглавия. А „Тя, островът“ е несъмнено едно добро заглавие на една добра книга.“, е мнението на Митко Новков, редактор на книгата.

 

„Български романи, които предават подобна пъстра палитра от въпроси и интерпретации, със своя визия и послание, се срещат рядко и са ценност”, споделя Николай Тодоров, рецензент и преводач.епращане към миналото,  сюжетни линии, готови за филм, – всичко това създаде предпоставка да вярвам, че книгата ще има

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук