12.1 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Искаме от Брюксел разрешение за ваксините срещу „син език“

България е поискала разрешение от Брюксел за ваксиниране срещу болестта „син език“на всички преживни животни, тъй като ваксината е строго забранена в Европейския съюз (ЕС). Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов, който е и председател на сформирания кризисен щаб, предаде БНР.

овце

Костов каза, че ваксинацията ще струва около седем и половина милиона лева, които ще бъдат осигурени от държавата. „Тази ваксинация обаче би дала ефект едва за следващата година. Ако в момента се извърши на мига, може да има ефект само за останалите животни в популацията, които ще презимуват, за да се намали риска от подобна болест и разпространение на заразата”, обясни той. До този момент Министерството на земеделието и храните е осигурило 450 хиляди лева за обезщетение на засегнатите животновъди. „Ако не стигнат, ще се добавят още, за да бъдат обезщетени всички собственици на животни”, подчерта Георги Костов.

„Създадохме контактни точки във всички общински земеделски служби. Има постоянно дежурни и дадени телефони в областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните”, обясни той. Заместник-министър каза още, че е дадено разрешение, умрелите от болестта „син език“ животни във високопланинските части на страната да бъдат заравяни, тъй като е трудно транспортирането им до екарисажи.

Вчера Агенцията по безопасност на храните забрани движението на едри и дребни преживни животни на територията на цялата страна заради заболяването „син език“.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук