13.8 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Искат ясен регламент за дейността на автосервизите

Браншовици  и народни представители от групата на ПП  ГЕРБ настояват за законови  промени, които да регламентират дейността на автосервизите у нас. Над 20 представители на неправителствени  организации, автомобилни сервизи и депутати обсъдиха днес наболелите проблеми, пред които е изправен сектора от години.  

„Към момента  сервизите се третират като търговски обекти. Контролът върху тези обекти трябва да бъде по-специализиран”, обяви бившият транспортен министър, Ивайло Московски. /на снимката вляво/ По думите му, подобни срещи ще се проведат в пет големи български града. Депутати и НПО -та ще дискутират промени в закона за движение по пътищата. Общата цел е намаляване на броя на загиналите по пътищата заради технически дефекти от сервизна дейност.

„Опити за регламентиране на дейността  на сервизите се правят от няколко години. Все още не е намерено решение на всички проблеми. Всеки един автосервиз е третиран като търговец по смисъла на закона и се проверява от НАП . Според нас, трябва да се определят критериите, на които трябва да отговарят обектите за ремонт на автомобили”, допълни Московски.

Според народения представител от ГЕРб , Иван Вълков, страната ни е поела международна инициатива на ООН  по отношение на намаляването на убитите по пътищата с 50% до 2020 година. „Няма статистика за това колко пътнотранспортни произшествия са настъпили поради некачествен ремонт. По груби изчисления са около 20%. Автосервизите не отговарят на технически изисквания”, обясни Вълков. /на снимката вдясно/

От асоциацията на автомобилните сервизи у нас обявиха, че са подготвили предложения за промени в закона, които предстои да бъдат  обсъдени. Списани са редица критерии и задължения, които до този момент не са били част от документацията за започване на сервизна дейност. Част от предложенията предвиждат и издаване на гаранции за ремонтите. Сервизите пък щели да ги търсят от производителите. Не стана ясно дали ще се бръкне в джоба на нашенеца  ако той се задължи да ремонтира колата си само и единствено в сервиз с оригинални част. Много от артикулите в момента са китайски и идват без сертификати за качество.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук