13.2 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

И в Ахтопол ще си имат обновен Мост. Направиха първа копка

Кметовете на Царево и Ахтопол направиха първа копка на цялостен ремонт на пристанищния мост в Ахтопол. В момента кеят представлява съоръжение от стоманобетонна плоча върху стоманена конструкция, изпълнена от стоманени пилоти и греди. В момента стоманобетонната плоча е обрушена. На много места видимият, горен слой на бетона е компрометиран в следствие на агресивната морска среда.

Носещите елементи на парапета на мостика са корозирали и представляват опасност за падане при облягане. Съоръжението е изключително неудобно при акостиране на рибарските лодки, като провокира рибарите да използват стълби и въжета, за да се покачат от нивото на лодките до това на мостика. Още по-затруднено и опасно е разтоварването на улова, което се случва през парапета.

Затова проектните строителни дейности предвиждат цялостен ремонт на конструкцията на мостика.За да се подобри визията му се предвижда монтаж на контурни, предварително изработени стоманобетонни “Г“ елементи и изпълнение на нова настилка от монолитен, релефен бетон за връзка между тях и за възстановяване на нормалната пешеходна повърхност. За улеснение на акостирането на лодките и за по-лесното разтоварване на риболовния улов, се предвижда изграждане на две пътеки по цялата дължина на кея. Тези пътеки ще бъдат изработени от стоманени профили и стоманени метални решетки, незадържащи вода и представляващи удачно и просто решение срещу хлъзгане в мокро време.

Пътеките ще се монтират на ниво 70-80 см над морското ниво, за да улеснят манипулирането с товарите, както и за подпомагане на слизането и качването от и на лодките.

По цялата дължина и от двете страни на кея, ще бъдат изпълнени ВиК и ЕЛ инсталации и ще се монтират колонки захранени с вода, ток и измервателна апаратура, които ще позволят бъдещо посрещане и обслужване и на яхти. За круизните корабчета и лодки е предвидено да се запази съществуващото слизане и да се оформи още едно ново, със стълби до нивото на контурните пътеки.

Предвиден е монтаж на осветление от скрити диодни ленти. За удобство на туристите, в широката част на мостика ще се монтират пейки и кошчета за боклук, а в началото му и при контакта с крайбрежната улица ще се поставят стойки за велосипеди. Проектът е на арх. Теодор Тодоров от ZOOMСтудио.

„Този проект е ключов за Ахтопол. За да стигнем до първата копка днес изминахме дълъг път заедно с колегите от Община Царево. След като ремонтът бъде завършен облика на най-южния български град ще бъде обновен, а рибарите ще могат много по-лесно да вършат своята работа. Този проект се превърна в кауза за мен и кмета Георги Лапчев”, коментира Атанас Желязков.

Проектът „Реконструкция и модернизация на пристанище гр. Ахтопол”се реализира по Мярка 2.3 от Стратегията за развитие на „Местна инициативна рибарска група Приморско-Созопол-Царево”.

„С този проект една от емблемите на Ахтопол ще придобие съвсем различен и европейски вид. Заедно с кмета на Ахтопол Атанас Желязков многократно сме разговаряли с рибарската общност в града и местните хора, които от години искат по-добри условия за риболов и отдих в района на кея. Цялостната му модернизация ще бъде още един спазен ангажимент към гражданите на Ахтопол“, заяви кметът Георги Лапчев.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук