12.6 C
Бургас
петък, май 3, 2024

И в Германия добрите строителни работници са на изчезване

Скоро в Германия ще посрещаме добрите майстори с червен килим. Предполагам, че и на Вас ви е трудно да мотивирате учениците да усвояват практически умения и занаятчийство. С тези думи инж. Карен Шмидт от германския Институт за професионална квалификация Берлин-Бранденбург се обърна към български свои колеги – учители и директори от професионални строителни гимназии.

Днес в Бургас започна двудневна работна среща, организирана от Камарата на строителите в България. В нея участват директори и учители от строителни гимназии от цялата страна. Домакин на срещата е Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ – Бургас. Целта е да се обмени опит в обучението на кадрите в строителството, както и възможността за ученическа и преподавателска мобилност по програмата „Еразъм+“. Основният партньор на срещата е Институтът за професионална квалификация Берлин-Бранденбург. Той е звено към Федерацията на строителната индустрия в Германия. Институтът обучава ученици в професионални строителни умения, както и възрастни. Той надгражда обучението в строителните гимназии с допълнително практическо обучение. Институтът подпомага строителната индустрия, за да не изпитва тя глад за опитни кадри.

Германското професионално обучение се провежда основно в Професионални учебни центрове (ПУЦ). Те са звено между училището и фирмите от  съответния бранш. Обученията в строителния Институт се провеждат в работилници, групите са не повече от 16 човека. Институтът провежда обучение за ниско и високо строителство, както и за довършителни работи, сред които специфични умения – напр.реставрационни.

„Съвременната „мода“ в целия свят, предполагам  и тук, е учене, учене, учене. На никой не му се занимава с физически труд и усвояване на занаятчийски умения. Затова майсторите в Германия са много ценени“, посочи инж. Шмидт. Думите й подкрепи Борислав Брайков, началник-отдел „Анализи, професионална квалификация и мониторинг“ в Камарата на строителите – България. Той допълни, че целта на Камарата е да осигури възможност за продължителни стажове в строителни фирми на ученици от строителни гимназии, за да могат под ръководството на опитни специалисти да усвоят ценни практически умения.

Важен акцент на срещата е ученическата и преподавателска мобилност по програмата „Еразъм+“. Бургаският Строителен техникум отдавна работи по програмата, в момента също има преподаватели, които обменят опит със свои колеги в сходни училища във Великобритания.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук