14.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

И в Созопол искат електрически автомобил

Общинският съвет-Созопол гласува първото проектно предложение от новия мандат, съобщават от Община Созопол. Ще кандидатства ли община Созопол за еко автомобил, по проекта на МОСВ за подпомагане закупуването на електрически автомобили, попита общински съветник по време на традиционните питания към кмета, с които започва всяка сесия на Общинския съвет в Созопол.

При обоснована необходимост, може и да кандидатстваме, отговори градоначалникът. Идеята на кампанията на министерството на Ивелина Василева е да бъде популяризиран този вид автомобили и той да става все по-достъпен и желан от хората. Друг въпрос, на който отговори кметът бе необходимостта от ремонт на покрива на Клуба на пенсионера в с. Зидарово и възможността дейността му да бъде преместена в друго помещение, докато трае ремонта.

Асфалтирането на улиците в с. Зидарово бе сред обсъжданите теми, като кметът Панайот Рейзи обясни, че поради липсата на европейска програма за канализация на селото, готовият проект на общината засега не може да бъде използван и ще се пристъпи към поетапно асфалтиране на улиците в селото. Първа ще бъде асфалтирана ул. „Странджа”. Сред точките от дневния ред бе и избор на общински съветници за членове на различни комисии и представителства в организации.

Избрани бяха членове на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси към Общински съвет Созопол. За председател на комисията бе избран общинския съветник Тодор Чакъров, а за членове Неделчо Неделчев и Георги Пинелов. Председателят на общинския съвет Красимира Германова бе избрана за представител в Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България/ НСРОБ/, за заместник бе избран общинския съветник Пенка Щерионова.

За делегат на Общото събрание на Регионалната асоциация на общините „Тракия” / РАО Тракия/бе избран общинския съветник Гено Пухов, за негов заместник бе избран колегата му Тодор Чакъров. Стоян Маринов бе избран за делегат на Областния съвет за развитие, а негов заместник е Неделчо Неделчев. Избрани бяха и представители на общинския съвет за членове на комисиите по действащите наредби на Община Созопол. С пълно мнозинство бе приета Годишната програма за развитие на читалищната дейност на Община Созопол.

Общинските съветници гласуваха и предложението на кмета на град Черноморец Добри Добрев за удостояване на званието „ Почетен гражданин на град Черноморец” на Георги Янакиев Костадинов , Доц.Д-р Иван Христов Христов и Стоян Ралев Ралев за заслуги към града. Гласувано бе и първото предложение от новия мандат на общинска администрация за кандидатстване с проектно предложение за финансиране по подмярка 19.1 „ Помощ за подготвителни дейности” по мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” по програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г.

Кандидатстването за финансова помощ е в рамките на Местната инициативна група и дава възможност за осъществяване на проект, който включва подготвителни дейности за публично- частно партньорство, обучение на местни лидери и заинтересовани страни,популяризиране на подхода Водено от общностите местно развитие и процеса за разработване на стратегията на ВОМР. Минималният размер за обезпечаване на стратегията за местно развитие е 5 млн. евро. По това проектно предложение, Община Созопол ще кандидатства в партньорство с Община Приморско.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук