12.6 C
Бургас
петък, май 3, 2024

И Спешното в Бургас е приоритет!

В сградата на областна администрация в Бургас се проведе редовно заседание на Областния съвет за развитие, ръководено от Павел Маринов, областен управител на Бургас. Той подчерта важността на проектите за реконструкцията на Спешното отделение към МБАЛ – Бургас и за изграждане на морска, туристическа и спортна инфраструктура в Поморие. От областният съвет гласуваха с пълно единодушие решението да се придаде статут на обект с регионално значение на предстоящата реконструкция на спешното отделение и филиала на ЦСМП.

Болница

Маринов посочи, че необходимостта от реконструкция на спешното отделение на Многопрофилна болница за активно лечение в Бургас е назряла отдавна и изисква обединените усилия на всички страни в инвестиционния процес на държавата, общината и обществеността за решаване на този жизнено важен проблем, който засяга десетки хиляди хора от региона и чужбина. Същото важало и за изграждането на съвременната база на бургаския филиал на Центъра за спешна медицинска помощ /ЦСМП/. 

През миналата година бе създаден пилотен проект, който предвиждаше средства в размер на 852 хил. лв. да бъдат инвестирани за реконструкция на спешното отделение. Проектът бе прекратен от министъра на здравеопазването, но спирането не означавало, че бургаският спешен център не се нуждае от реконструкция. „През зимата, по данни на д-р Миразчийски, през спешното отделение преминават ежедневно по 80-100 пациенти, а през през лятото техния брой достига до рекордните 150-200 души дневно.

Ясно е, че спешното отделение е вратата на болницата, по която пациентите от нашия регион и многобройните чуждестранни туристи съдят за качеството на нашето здравеопазване и за нивото на неговото технологично оборудване и кадрова обезпеченост. Реконструкцията на това отделение, както и незабавното изграждане на подходяща база за филиала на ЦСМП в Бургас наистина са обекти с регионално значение за развитието на Бургаската област и за целия Югоизточен регион“, заяви Маринов.  

На заседанието беше прието и другото предложение, за изграждане на морски, туристически и спортен комплекс в града. Той също получи статут на обект с регионално значение, с което ще се подпомогне бъдещото строителство на морската инфраструктура на Поморие и ще се придаде допълнителен тласък в развитието на един от най-оживените наши туристически градове.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук