19.3 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

И Царево отбелязва официалния си празник

Жители и гости на Царево празнуваха днес официалният празник на града – Никулден. С празнична литургия по случай 6-ти декември – Никулден, празник на гр.Царево, която се проведе в храмовете „Св. Цар Борис І” и „Св. Успение Богородично” в кв.Василико, започна празника за всички царевци. От двете църкви тръгнаха литийни шествия, които се срещнаха на площада подгласяни от духовия оркестър на Царево.

Те се отправиха към пристанището в Царево, където бе извършен водосвет и заупокойна молитва в памет на загиналите моряци и рибари. Самите рибари със своите лодки влязоха в открито море, където с едноминутно мълчание и хвърляне на венци и цветя почетоха паметта на загиналите моряци и рибари. Отец Стоян Кралев подари на кмета Лапчев икона на Св.Николай Чудотворец, която бе начело на литийното шествие към пристанището. За всички имаше приготвен рибен курбан за здраве, а за настроението на празника се погрижиха българската рок-група „Диана Експрес” и акро-балет при Военен клуб Айтос.

На днешния ден своя 100-годишен юбилей празнува и Тодор Карагогов. Лично кмета на общината поздрави столетника и засвидетелства своята дълбока признателност към достойния му жизнен път, изпълнен с трудолюбие, отговорност към обществото, всеотдайност към родината и семейството. Празникът на Царево ще продължи и утре, когато ще се проведе и волейболен турнир, а ден по-късно и турнир по тенис на маса.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук