11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Йоаникий се запозна с развитието на поклонническия туризъм в Несебър

Негово Високо Преосвещенство сливенският митрополит Йоаникий посети днес Несебър и се срещна с кмета на Общината Николай Димитров. Основната тема в разговорът беше свързана с множеството инициативи, които Община Несебър е предприела за възраждането на средновековните църкви в града и превръщането му в място, където ще бъде развиван поклоннически туризъм. Градоначалникът сподели, че общината е спечелила проект за реставрация на църквите Св. Йоан Кръстител и Св. Параскева, по който ще бъдат отпуснати средства, за да може възраждането на тези две свещени места да започне в най-кратки срокове.

vladika-nesebar.jpg  Николай Димитров не пропусна да отправи и лично покана към Негово Преосвещенство да бъде гост на тазгодишния празник на Несебър 15 септември, като допълни, че през изминалите четири години, общинското ръководство успешно е успяло да превърне този църковен празник в духовен. Митрополит Йоаникий отвърна с радост на покана и сподели, че като почетен гражданин на Несебър, няма да пропусне този църковен, духовен и градски празник.

Кметът на Несебър Николай Димитров изрази и радостта си от това, че през последните четири години, стремежът на Община Несебър да развива поклоннически туризъм, вече показва своите резултати. През месец септември цели руски епархии с над 1000 поклонника ще посетят града на църквите. Това е радостен повод както за общинското ръководство, така и за гражданите на Несебър, които ще се радват на посетители и след края на летния сезон.

Сред по-важните теми от разговора между кмета Николай Димитров и Негово Високо Преосвещенство митрополит Йоаникий, намери и място темата за мъдрите мисли, като градоначалникът цитира някои интересни мисли от книгата на Николо Макиавели. От своя страна митрополит Йоаникий сподели една негова любима мисъл, поместена в книгата на Иван Маслов „Симфония на творенията на Св. Тихон Задонски“, която подари на градоначалника, а именно: „Не можеш да вършиш добри дела и да нямаш много врагове“.img_1069.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук