13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Йордановден е!

Православната църква отбелязва Богоявление – Йордановден, третият по значимост християнски празник през годината. Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. Вярва се, че днес небето се отваря и Светият дух слиза във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение“. Оттук идва и названието на празника – Богоявление.

Йордановден

Според народното поверие, през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила.

В Бургас ще се проведе ритуал по спасяване на Свети кръст, съобщават от пресцентъра на община Бургас. За безопасността на участниците са осигурени лекарски екип, дежурни служители от дирекция „Управление при обществен ред и сигурност при Община Бургас“. На място, в непосредствена близост до зоната на скачане ще се намира катер с четирима водолази.

Празничната програма на Богоявление започна в 8:30 часа със света литургия в храм „Света Богородица“. Следва ритуал по освещаване на бойните знамена и молебен за здраве на българското войнство от гарнизон Бургас. Това ще се случи на площад „Атанас Сиреков“ от 10.30 часа.

В 10:45 часа ще стартира литийното шествие за Спасяването на Светия кръст, в което по традиция се включват голяма част от жителите и гостите на града. То ще премине по маршрута пл. „Атанас Сиреков“ – ул. „Алеко Богориди“ – Приморски парк -Моста. Хвърлянето на Светия кръст в морето и спасяването му ще бъде с начало 11:15 часа. 

Един от акцентите в програмата е изложбата на тримата бургаски именици – Йордан Ангелов, Йордан Петров и Йордан Маринов. Тя ще бъде официално открита от 13.00 часа в галерия „Богориди“. И тази година за куражлиите, желаещи да вземат участие в надпреварата с ниски температурни градуси, ще бъдат осигурени топъл чай и хавлиени кърпи с герба на Община Бургас. Всички желаещи трябва да имат навършени 16 години. Записването ще се извършва в самия ден от 09:30 до 10:45 часа на Мостика само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед и подписване на декларация, с която всеки поема отговорност за здравословното си състояние.

Според поверието ако хвърленият във водата кръст замръзне, това предвещава здраве и плодородие през годината. Ако времето е студено и сухо, приема се като знак за плодородна и добра година. Накрая с китка босилек свещеникът поръсва хората за здраве.

Днес празнуват всички, които носят имената: Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан и Богдана.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук