15.4 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Йордан Господинов извади Богоявленския кръст в Бургас

Мразовитият вятър не стресна стотици бургазлии, които се събраха на Моста, за да дават кураж на момчетата, решили да скочат в ледените морски води, за да извадят Богоявленския кръст на днешния Йордановден. А кръстът отново бе хвърлен от Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий.

В спасяването на светия кръст се включиха 36 смелчаци, сред тях и едно момиче. Най-младият участник бе на 16 години, а най-възрастният – на 66. Пръв до богоявленския кръст тази година стигна възпитаник на спортното училище – 17-годишният Йордан Господинов. Той посвети участието на дядо си, чието име носи.

Кметът на Бургас Димитър Николов, както и митрополит Йоаникий го поздравиха и му пожелаха много успехи в спорта и здраве. Честванията за Йордановден в Бургас започнаха с ритуал по освещаването на бойните знамена пред сградата на общината. Молебен за здраве на българското войнство от Гарнизон Бургас отслужи сливенския митрополит. Командирът на Военноморска база – ВМС комодор Мален Чубенков прие строя на представителните части от гарнизона.

От площада тръгна и литийно шествие, водено от бургаското духовенство. Празничната програма завърши с тържествен ритуал по полагане на венци и цветя, по повод 167 години от рождението на Христо Ботев.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук