13.8 C
Бургас
четвъртък, май 9, 2024

Каблешково на бунт заради поп китарист

В бургаското градче Каблешково се вдигнаха на протест срещу своя поп. Хората твърдят, че отец Божидар ограничавал свободата им в църквата, съобщава БТВ. Макар и да признават, че не влизат редовно в храма, местните се ядосват, че църквата не е отворена всеки ден. И не само. „Той не ми даде причастие. От тогава повече не съм постила за Коледа… трябвало да съм се изповядала. В София на такива големи опашки изповядват ли се хората?!“, възмущава се Христина Бояджиева.

Снимка: 24часа

Други жители на Каблешково се гневят на духовника заради това, че не дава да се опее солта за курбана и изхвърля хора от храма заради палене на свещ със запалка. Заключена е и другата църква, където служи отец Божидар – в поморийското село Горица. Тук хората са раздвоени, по-възрастните се отдръпнали от църквата, след като отецът наследил предишния поп и въвел нови порядки.

Отец Божидар има и поддръжници, които имат свое обяснение за раздора: „Той не може да огрее навсякъде. До вчера беше с едно трабантче човекът, обикаляше с жена си. И все пак, че възстанови църквата. За толкоз години едни и същи хора, които се бяха отдръпнали и които не ходеха на църква, сега след 90-та година станаха най-големите вярващи. Е, не става така!“

Чашата на търпението в Каблешково прелива, когато дни преди началото на учебната година, прясно боядисаното игрище осъмва преградено. Част от двора на училището е църковна собственост и така отецът решава да изолира храма от детските игри.

„Отсякоха лентите за бягане и направиха тази ограда. Вярно, мястото е тяхно, но човещинка ли е това?!… Все едно лъвове ще тичат вътре“, коментира директорът на училището Мария Янева. Над 700 души изливат недоволството си в подписка до Светия синод, в която настояват за отзоваването на попа бунтар.

Загърбил миналото си на автор на песента „Черната овца” на група „Ахат”, отец Божидар, не се тревожи от бунта. Намираме го в Бургас по църковни дела.

„Нито има връщани хора от църквата, нито има някакво агресивно поведение, просто им се казва как трябва да бъде, но това се възприема на нож и не искат някой да им казва. Тези, които не са свикнали на ред, всяко изискване за ред го възприемат като гонене от църквата“, смята той. По думите му оградата е предназначена да пази стената на храма от боклуци. И намесата на Синода не потушава конфликта.

„Нека от Митрополията и от епархийското началство и съвет да не казват, че няма как понеже тук сега са много бунтовни и понеже не щат да си наведат главите, ще трябва да правим някакъв компромис… И Светата митрополия, а и самите хора да разберат, че има си църковни правила“, заяви духовникът.

Убеден в правотата си, бунтарят поп е готов на диалог, но да научи енориашите си да спазват ред в храма. Пък било то и само в един…

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук