18.8 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Какво, къде в нощта на музеите

Регионален исторически музей- Бургас се включва в инициативата „Нощта на музеите“, съобщават от културната институция. Тя ще се проведе на 21 май – събота. От 2005 година Европейската нощ на музеите се провежда около Международния ден на музеите – 18 май. По традиция музеи и галерии отварят врати за всички, които искат да разгледат експозициите в една нощ. Входът за събитието е безплатен, а музеите и галериите отварят от 18:00 часа и продължават да работят до 24:00 часа. 

Бургаският музей е сред първите в страната, които се включват в инициативата за отворени врати в Европейската нощ на музеите и тази година за пореден път сме подготвили разнообразна програма от изложби, които за пръв път ще бъдат представени на бургаската публика. Програмата започва от 18.00 часа, когато в Археологическа експозиция (ул. Ал. Богориди 21), ще се открият изложбите: „Луковитското съкровище“ – гостуваща изложба на Регионален исторически музей – Ловеч; „Споменът за Велика България: Съкровището на кан Кубрат от Малая Перешчепина“ – гостуваща изложба на Национален исторически музей – София; „Златните накити на тракийската жрица Лесескепра“.

От 18:15 ч. започва празнична програма на Градския духов оркестър – Бургас пред Археологическата експозиция.От 18:30 ч. в Историческа експозиция (ул. Лермонтов 31) ще се открие най-новата експозиция на Регионален исторически музей-Бургас: „Стена на буквите. Писмени знаци на древността“. Върху керамични пана са представени са 11 древни писмени системи – египетска, шумерска, финикийска, микенска, древногръцка, брахми, латинска, китайска, арабска, глаголица и кирилица. Това е първата по рода си експозиция в България.

От 18:45 ч. ще има фолклорна програма в двора на Етнографската експозиция, а от 19:00 ч. в Етнографска експозиция (ул. Славянска 69), ще се открие изложба „Как оживява дървото“ – гостуваща изложба на Музея за художествените занаяти и приложни изкуства – Троян.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук