13.2 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Какво става в Кроношпан?

Кметът на Бургас Димитър Николов изиска от Районната инспекция по околната среда и водите информация за това, какви проверки  са направени през последните седмици на „Кроношпан България“ и какви са констатациите от тях.

Повод за писмото на бургаският кмет са зачестилите жалби на граждани от комплексите  „Славейков“ и „Изгрев“,  включително и от работещи в самото предприятие и района около него. Оплакванията са за неприятни миризми и силно запрашаване. От отговора на РИОСВ – Бургас става ясно и с какви точно съвременни технологии за улавяне на фините прахови частици разполага предприятието.

Ето какво е становището на инспекцията: 

„В периода март-април РИОСВ Бургас извърши извънредни контролни проверки свързани със запрашаване и изпускане на задушливи газове от дейността на дружеството. Проверките са извършени в присъствието на подателите на сигналите. На място е констатирано, че производствената площадка е запрашена с дървесен прах и стърготини, не е оросена и при вятър има завихряния с пренос на материал.

За установените нарушения на дружеството са съставени Актове за установяване на административно нарушение. Предстои налагане на имуществена санкции за неизпълнение на условие от Комплексно разрешително № 475-Н2/2016 г., с условията на което е разрешена работата на инсталация за производство на плочи от дървесни частици (ПДЧ) и ориентирани дървесни частици (ОSB). За това нарушение Законът за околната среда предвижда глоба от 10 000 до 500 000 лева.

В присъствие на представители на  община Бургас и  РЗИ – Бургас бе проведена среща с управителите на дружеството за предприемане на неотложни мерки за привеждане дейността в съответствие с условията в комплексното разрешително, ограничаване на неорганизираните емисии и на разпространението на миризми.

При неизпълнение на всички мерки, изискани от контролните органи операторът „Кроношпан България“ ЕООД, площадка Бургас ще трябва да спре експлоатацията  на инсталацията докато не бъде въведена в съответствие с условията на Комплексно разрешително № 475-Н2/2016 г.“

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук