11.5 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Как да печелим от „живи къщи” в земите от Натура 2000 обсъдиха в Ахтопол

 Възможности за стопанисване на земеделските земи, които попадат в екологичната мрежа Натура 2000 и Природен парк Странджа, новите  възможностите за развитие на природосъобразен туризъм в селищата по Южното Черноморие, както и общественото участие при ползването на горите бяха обсъдени на работна среща в Ахтопол.

на снимката: Иван Камбуров представя проета Bu Natur

Тя се провежда в рамките на проект BеNatur и има за цел да се намерят нови решения и виждания за опазването на природата и биоразнообразието, които да бъдат споделени с партньорите по проекта от общо 7 държави, съобщи г-н Иван Камбуров- ръководител на Проекта  за Дирекцията на Природен парк Странджа.

на снимката: жители на селища по Южното Черноморие се интересуват как могат да използват земите си в еко мрежата Натура 2000

В уъркшопа взеха участие местни жители от Ахтопол, Царево, Варвара и Синеморец, които имат къщи за гости и хотели, собственици на земи в Парк и Натура зона Странджа, както фирма за туристически пътувания по устието на р.Велека.

Експертите по проекта BеNatur  обмениха  с местните хора съвременни виждания, свързани с  използването на земеделските земите  – преките продажби на хранителни продукти, връзки с хранителните кооперативи в градските селища и д.р.  Бяха разгледани допустимите начини за строителство  в земеделски земи,  които попадат в мрежа Натура 2000 – без да се променят тяхното предназначение. Беше даден пример с така наречените „живи къщи” или  глинени къщи, които привличат платежоспособни туристи и са добра инвестиция в туризма. Основен проблем за такива еко селища обаче е гаранцията , че тази посока на развитие на региона ще се запази поне в период от 50-60 години и че населеното място ще разчита на устойчив туризъм на цялата си землищна територия, а  няма да се застроява с високи хотели. В Турция например, в подобни еко селища нощувките достигат до 150 лири (приблизително равняващи се на 150 лв.) .

на сминката: директорът на Парк Странджа Стефан Златаров отговаря на въпросите на гражаните

Директорът на ДПП Странджа обърна внимание върху факта, че тази година нашата общественост отбелязва с поредица от събития 80-годишнинана от обявяването на първата защитена територия у нас  – гората Горна Еленица  – Силкосия, обявена именно  в Странджа.  Беше оценено като предимство съхраняването на потенциала на най-южната част от нашето Черноморие, и беше направена съпоставка с Парка Уелолустоун, чието приемане от местната общност също е изисквало няколко десетилетия .

 

На срещата беше даден  пример и със село Бръшлян в Странджа, където се развива успешно селски туризъм познат още като  туризъм на гостоприемството. Там стопаните посрещат своите гости в къщите си с традиционните гозби и ги запознават с местни обичаи. „Бръшлян е и пример как може да се развива успешно туризъм без особено високи  и рискови  вложение и без пряка парична  помощ от държавата  – за разлика например от  Жеравна, която също е архитектурен резерват. В Жеравна , по времето на социализма бяха вложени значителни средства за възстановяване къщите, които са архитектурни паметници . Всъщност, голяма част от хората, които имат земи в Натура 2000 по Крайбрежието, поради неувереност във възможностите за развитие на малко и средно предприемачество, искат по-скоро да се „отърват” от тях и да ги продадат, и  не се вълнуват от  използването им за производство на земеделски  продукти или  възможностите за устойчив  туризъм. Това наподобява  на „бягство” на човека от природата и говори, че хората не виждат достатъчно условия за развитието на свободното предприемачество от семеен тип . Можем да направим съпоставка с т.нар. феномен на напуснатия пчелен кошер , и последващите го  пусти плодни  градини”, коментира Иван Камбуров.

Срещите с жителите на Странджа ще продължат. Предвижда се през април и  май да бъдат организиран специализирани семинари по проблемите на сечта на горите.

 

Международният проект BE NATUR – „По-добро управление и прилагане на мерките за защита в зоните от мрежата Натура 2000” се финансира по Оперативна Програма „Югоизточна Европа”. В проекта BE NATUR  участват общо 14 партньора от 7 държави: Унгария, Австрия, Италия, Румъния, Гърция, Сърбия и България. Продължителността на проекта е 36 месеца, като изпълнението му ще приключи на 31 януари 2014 г. Одобреното финансиране за дейностите в България, управлявани от ДПП Странджа възлиза на 174 059 €.
 
7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук