11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Как мият видеокамери в миялна показват в МБАЛ Бургас

Оптика, кабели и инструменти се стерилизират в специално звено на болницата, което чества 5 години

Може ли видеокамера да издържи всекидневно миене с вода и стерилизация с пара при 134 градуса по Целзий? Не само може, а се прави задължително – в Звеното за снабдяване със стерилни материали на МБАЛ Бургас. То отговаря за стерилността на всеки хирургичен инструмент и апарат, включително и ендоскопски. Оттук идват и камерите – при безкръвните (ендоскопски) операции те, както всички други инструменти, са в пряк досег с оперирания пациент.

Тази година Звеното за снабдяване със стерилни инструменти чества 5-годишнината си. Това е отделение, изградено по съвременни медицински стандарти, със специални настилки, подови и стенни покрития, оборудвано със съвършени машини. То работи по алгоритъм, създаден в най-добрите европейски клиники. На ден в звеното се стерилизират близо 2000 инструмента с различна големина и предназначение. По повод на годишнината Звеното отваря вратите си за всеки, който желае да го разгледа и да разбере повече за работния процес.

Оттук в операционните на болницата, а и на други здравни заведения, се доставят стерилни инструменти. А също – марли, операционно бельо, консумативи, маски за обдишване, бебешки шишета, всичко, което е било или ще бъде в пряк контакт с пациента. Изграждането му спестява разходи за дезинфектанти и много часове труд на медицинските сестри, които дотогава са се грижили за стерилизацията.

„Преди години  инструментите се измиваха ръчно, а след това се стерилизираха – поливаха с дезинфектанти. Някъде все още се процедира така. А преди доста повече години се изваряваха. Използваха се и сухи стерилизатори, които вече са отречени, защото повреждат фините хирургически инструменти“, разказва завеждащата Звеното – старша медицинска сестра Добринка Христова. Тя е живата история на стерилизацията, защото преди да оглави Звеното, повече от 20 години работи като хирургична сестра.

С новите технологии пътят, който сега изминават замърсените инструменти, е следният: миене в миялна с три вида детергенти, отговорни за унищожаването на бактериите – на температура 93 градуса. Цикълът изплакване се прави не с чешмяна вода, а с пречистена с обратна осмоза. Инструментите излизат изсушени и химически чисти. Те се пакетират в специални торби с хартия от едната страна и фолио от другата. След това минават през автоклав – машина, която ги стерилизира с гореща пара – при 134 градуса по Целзий. Всяка торбичка и контейнер с инструменти се херметизират и се отварят едва в операционната. Тази обработка гарантира 100% стерилност и запазва живота на инструментите.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук