11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Как с хвърчаща документация ще се отдава национално богатство за 20 години?

Страшен скандал назрява между ведомството на Николина Ангелкова и кандидат-концесионери на плажни ивици. Повече от десет дни Министерството на туризма запазва пълно мълчание, относно отворените оферти за наем на плажове. Според експерти, се готви грандиозна измама с концесионните договори за следващите двадесет години.

„Начинът и реда на провеждане на въпросния конкурс за концесия на плажовете, предполага външно въздействие и неправилни изводи на комисията. Оттам пък въвеждане в заблуждение на обществото и министър-председателя в оставка, който трябва да вземе окончателното решение. Има множество нередности в подготвената конкурса документация. Говоря за няколко фирми, които с много усилия, чрез електронни писма и молби от страната на министерството, успяха да коригират грешките”, каза пред zonaburgas.bg мениджърът на Интерхотел „България“ и бизнесмен Георги Мицов.

Централен плаж - Поморие

По думите му, за нагласени концесионни договори, говори и абсолютната секретност, при която се провеждат процедурите. „Наблюдаваме и категорично неспазване на сроковете за концесиите по закона за Черноморското крайбрежие, където изрично се казва, че срокът за оповестяване на резултатите е 3 дни след отварянето на офертите. До днес са минали 15 дни. Едва вчера е изготвен протокол за плаж Поморие – централен например”, каза още Мицов.

Кандидат-концесионери настръхнаха: Никой не знае какво се случва с плажните концесии

Той изнесе данни от протокол на комисията към МТ, в която ясно се вижда, че цифри от офертата на една фирма, са използвани за изчисления в тази на друга. „Това е в абсолютен разрез с нормалната практика и нормалната нормативна уредба в страната. Всичко това поражда определени съмнения, че нещо не е наред. Не може с хвърчаща документация, изготвяна на коляно, да се отдава национално богатство за 20 години напред. От този протокол, който видях е отхвърлена оферта на една от фирмите, която е предложила нула лева за цена на плажните чадъри и принадлежности. Мотивът – това не е цена. Е, това, ако не е върховното лицемерие, здраве му кажете”, допълни Георги Мицов.

Той е на мнение, че цялата е процедура е нагласена, а това ще се потвърди от окончателните резултати, които Министерството на туризма така или иначе е длъжно да оповести.

Централен плаж - Поморие
Централен плаж – Поморие

„Трябва да се отбележи и това, че в комисията в Министерството на туризма не участват експерти на самото министерство, а външни такива. Един от тези външни експерти е записал в съвсем официален протокол за един от плажовете, които и аз съм стопанисвал, че там могат да бъдат разположени 1 800 чадъра. Представяте ли си!?”, каза още Мицов.

Според него, процедурите ще бъдат коригирани след множеството жалби, които се очакват от участниците в конкурсите. „Слава на Бога в България има нормално работеща правосъдна система, има Комисия за защита на конкуренцията и слава Богу в България вече има избран президент, който според мен ясно и точно обясни, че ще се опита да изчисти този проблем. Усещането ми след всичко това е за нещо нечистоплътно. За съжаление аз също подкрепих министър Ангелкова, приех с радост новината за обособяването на туристическото министерство, но това, което виждам в момента с очите си и държа в ръцете си, ме кара се извиня на хората, че писах неща в подкрепа на министъра”, сподели Георги Мицов.

[box]През декември стартираха концесионните процедури за осем плажа – в Бургас, Созопол, Поморие, Царево и Свети Влас. Търси се концесионер, който да стопанисва ивиците в следващите 20 години.[/box]

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук