14.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Как ще пием морска вода на плажа?

Морска вода ще пият плажуващите  на Бургаския северен плаж. Специална пречиствателна  станция ще превръща в питейна водата от морските дълбини. Това обяви концесионерът на ивицата, Атанас Атанасов на среща с журналисти днес. Амбициозното начинание било провокирано от високите сметки за вода, които плащал стопанинът. Затова пък били виновни тези, които чупели чешмите и не спирали кранчетата на душовете.

Атанасов увери, че проектът вече е разработен. Той не се нае с конкретни срокове, в които станцията ще бъде завършена, но отчете, че строителните работи започват веднага след края на сезона. Съоръжението ще се намира в неохраняемата  зона, в посока солниците. Системата ще наподобява корабните такива.

„Готови сме и с проекта за канализация на плажната ивица, което ще я направи първата в страната с подобна инфраструктура. Обмисляме да предложим още интересни атракциони  за летовниците  през следващата година“, каза Атанас Атанасов.

Над 30% е ръстът на туристите, посетили Бургаския северен плаж. От фирмата концесионер обясниха, че и тази година пясъкът ще бъде събран в диги. Дейностите по събирането ще започнат през ноември. Тази година обаче, дигите ще бъдат по-ниски и широки.

Над 100 души са били спасени на плажа през това лято. Концесионерът отчете, че е имало само един фатален инцидент, за който все още не са известни подробности. Морските гардове ще останат на плажа до края на септември, а след средата на първия есенен месец, чадърите и шезлонгите ще се използват безплатно.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук