11 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Калфин: Подкрепата за членството на България в ЕС е намаляла от 70% на 48%

Подкрепата за членството на България в ЕС е намаляла за последните 7 години от 70% на 48%. Това заяви в Бургас водачът на листата на АВБ Ивайло Калфин. „ Очевидно, че има разочарование и българинът, като че ли получава не това, което очаква от европейските институции и политика”, посочи Калфин. „Идеята е да се промени начина по който се прави политика в България.

kalfin burgasЛипсата на яснота, липсата на ясна политическа отговорност, кой с какво се занимава и докъде му стигат правомощията , незнанието какви са приоритетите, създават една изключително нестабилна обстановка в страната, която е лоша за гражданите, лоша е за бизнеса, лоша е за развитието на страната, допълни Калфин. Водачът на листата на АВБ каза още, че за нас важно е за предстоящите европейски избори е да се разбере, че ЕС създава възможности. Б-я има бюджет, който е 5 пъти по-голям от вноската за съюза. Национално решение е как ще се използват европейските средства. Калфин даде пример с парите за земеделците. 2 милиарда годишно влизат за земеделие, българско решение е как тези средства ще бъдат разпределени, така че да не отиват само при едрите производители. Около 2 млрд. лв. влизат и ще влизат през следващите години в България за земеделие. Българско решение е било до този момент тези средства да отиват към най-големите производители. 6 % от земеделските производители получават 80% от тази субсидия. Калфин посочи още,  ЕС е всичко друго, но не институция, която увеличава пенсии, заплати, социални помощи и създава работни места. категоричен бе Калфин.

 

Калфин коментира и някои икономически теми. Той заяви, че за момента няма информация за санкции от ЕК за енергийната политика на България. Но има въпроси, които трябва да се изяснят. По отношение на ЕРП –тата и решението за отнема на лицензите на енергийните дружества Калфин заяви, че  не страхува толкова, че ЕК може да ни наложи санкции, а се опасява, че самите дружества може да ни осъдят във всеки един европейски съд.

Калфин коментира и политиката на реиндустриализация. Той попита защо например държавата  купува Химко  със средства от енергетиката, която е страшно закъсала , от къде правителството ще вложи  22-23 милиона лева? Според Калфин трябва да се убедят хората, че след покупката,това ще е едно работещо предприятие, което после ще може да приватизира. „Когато преди изборите ти казват, че ще го купят едно предприятие, а после не ти казват какво ще се случи с него, това трудно може да се нарече реиндустриалицазия. Според Калфин политиката в тази насока трябва  да е с помощта на  европейски фондове  да се стимулират предприятия, в които има иновации.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук