16 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Камерън: Важно е да разбием „Ислямска държава“ там, където тя съществува

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън у нас. Предишната визита на министър- председател на Обединеното Кралство беше преди 16 години. Реформите в Евросъюза, борбата с тероризма и бежанската криза бяха трите теми на разговор между премиерите Камерън и Борисов. Визитата протича при изключителни мерки за сигурност.

За противодействие на терористичните заплахи трябва да има по-голям обмен на информация между партньорските служби по списъците с пътниците, по незаконната търговия с оръжия. Важно е да разбием ДАЕШ („Ислямска държава“) там, където тя съществува – в Ирак и в Сирия, където нашите изтребители поразяват по шест цели всяка вечер, каза Дейвид Камерън.

Борисов поздрави британския си колега за подкрепата, която получи снощи от парламента за ударите срещу „Ислямска държава“.

Камерън отбеляза добрата работа на България в борбата с трафика на хора и опазването на границата и поздрави България за това, че е увеличала бюджета си за НАТО, като припомни, че въоръжените сили на двете страни се обучават заедно.

Британският премиер поиска подкрепа за предложенията си за реформи в ЕС, а Борисов му припомни, че България винаги е подкрепяла Великобритания в Европейския съвет.

Премиерът изрази надежди, че Великобритания ще продължи да подкрепя страната ни за кохезионните фондове и за различни големи инфраструктурни проекти.

Утре българският премиер ще заведе британската делегация в Елхово, за да видят как се охранява външната граница на ЕС. Британският премиер ще провери новата част от оградата, която изграждаме по границата си с Турция. В малкото градче от вчера кипи усилена подготовка за посрещането на делегацията.

„Аз помолих колегите да им изнеса един урок по география, защото много от тях бяха забравили, че нашата граница с Турция, и морската, и сухоземната, е по-голяма от тази на Гърция”, каза Бойко Борисов.

 _J2A0102

„Взаимоотношенията между двете ни държави имат значение както за нашата сигурност, така и за нашето благоденствие. Радвам се, че съм тук не само заради вашия успех в областта на икономическата реформа и фискалната дисциплина, но и поради действията, които предприехте като силен съюзник в НАТО да повишите бюджета си за отбрана, също и поради сътрудничеството по проблеми като контрабандата“, заяви Камерън.

Двамата обсъдиха как двете страни допълнително да укрепят взаимоотношенията си, как да се реформира ЕС, за да стане той по-конкурентоспособен.

„По европейската реформа бих искал Обединеното кралство да бъде по-конкурентен източник на заетост и ръст – да можем да подпишем Споразумение за свободна търговия, като това между Европейския съюз и Виетнам, бих искал повече такива споразумения, бих искал Британия да остане в реформирания Европейски съюз.

Бих искал да работим по въпроси като суверенитета, икономиката. Работим по всеки от тези въпроси и по-късно този месец ще имаме възможност да ги обсъдим при декемврийския европейски съвет.

Значителни реформи са необходими, необходимо е да има основни и правно-задължителни изменения“, допълни британският премиер.

_J2A0265Според него мащабът на проблемите е такъв, че няма да бъдат решени лесно.

„Няма да е лесно, няма да се договорим отведнъж, не очаквам да постигнем съгласие през декември, но със сигурност няма да отпуснем газта, ще поддържаме същата скорост и ще поискаме на Среща на върха да работим по решение по най-трудните проблеми, защото работим по реформата във всяка една от тези области, които споменах“, каза Камерън.

По въпроса за миграцията

„Въпросът е как да укрепим външните граници на Европейския съюз. Ще продължим да следваме един всеобхватен подход, подпомагайки Сирия и съседните й държави и ще укрепим капацитета на ЕС да установява и връща незаконни мигранти. Обединеното кралство има важно участие по всички тези въпроси, предоставяме милиард и един милион лири в подкрепа на Сирия, наши гранични полицаи са разположени в Гърция, в Италия и на други места, за да подпомагат процеса на проверка и регистриране на мигрантите.

Утре ще посетя вашата граница, вие ясно говорихте за действията, които трябва да се предприемат, не само от вас, но и от цяла Европа, за да се справим с тази криза. Вие винаги много ясно се изказвате в Европейския съюз по тези въпроси“, обърна се към Борисов британският премиер.

източник: BTV

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук