9.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Камион с фекални води причинил замърсяването на плажа в Лозенец? /ВИДЕО/

Източникът на замърсяване на водата на централния плаж в Лозенец не е ясен, заяви на брифинг днес кметът на Царево Георги Лапчев. По думите му е факт, че има биологично замърсяване на морската вода в района на централния плаж, но в протоколите на  Здравна инспекция било записано, че няма преливане на фекални води от пречиствателната станция в курорта.

Георги Лапчев- кмет на Община Царево: ”Има много нерегламентирано изхвърляне на отпадъчни води по различни дерета. Възможно е, пак казвам, не е доказано, но е възможно, автомобил, който превозва фекални води наистина да е отишъл и да изхвърли в това дере вода. Не е хванат на място и съответно няма как да се установи къде точно се е случило.”

Лапчев  каза, че преди да стане общинска пречиствателната станция в Лозенец въобще не е работила и общината е вложила 100 000 лева в нейното модернизиране, за да бъде морето в курортното градче чисто. Кметът обаче призна, че тя  е строена преди повече от 25 години и капацитетът и е изчерпан. Ще се търсят европейски средства за нейното разширение. Лапчев обвини и хотелиерите, че крият почивки,  затова общината няма ясна картина колко души обслужва пречиствателната станция, направена за 3000 курортисти.

Лапчев каза още, че ще предложи на Министерството на туризма на всички български плажове да бъдат поставени информационни табели с резултатите от пробите, които взема т здравните инспекции.

Днес плажът в Лозенец беше празен заради лошото време. Повечето туристи вече бяха информирани, че водата е мръсна.

Микробиологичният анализ от взетите днес проби ще  бъде готов най-рано в понеделник. Дотогава къпането остава забранено.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук