12.6 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Канада се съгласи за визите. България и Румъния пускат СЕТА

България и Румъния оттеглят резервите си към споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада (СЕТА), след като получиха от нейното правителство, че входните визи за техни граждани ще отпаднат догодина, съобщи днес министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, цитиран от правителствената пресслужба.

„Заедно с румънския президент получихме надлежни, писмени потвърждения, че до 1 декември 2017 г. за всички наши граждани визовият режим за Канада ще отпадне. При това положение двамата решихме да подкрепим споразумението, както всички останали страни от ЕС“.

Това заяви премиерът след заседанието на Европейския съвет. В отговор на журналистически въпрос за възможността от налагане на вето, министър-председателят посочи, че това създава несигурност. „Защото всяка държава има своите особености, всяка държава може да пожелае по един или друг инструмент да наложи вето.

Това ще стане мода и е много опасно за ЕС, с цялото ми уважение към всяка управа, с всичките й конституционни особености във всяка една държава. Но някак си не звучи добре“, допълни Борисов. Министър-председателят посочи, че в рамките на заседанието на държавните и правителствените ръководители се е постигнало обединение за провеждането на диалог с Русия. „Всички решихме, че с един жест, с добро… Санкциите заради Минските споразумения остават, докато мирните договорености не се изпълняват, а за нови санкции ще говорим едва, ако продължат всички тези бомбардировки, които носят убийства и загуба на човешки живот. И затова истински се надявам, че дипломатите ще продължат много активно да работят”, каза премиерът.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук