16 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Каналджията Ангел остава в ареста

Районен съд – Бургас в съдебно заседание днес, остави без уважение искане от защитата на Ангел М., обвиняем за превоз на нелегални имигранти, за промяна на взетата от съда мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и потвърди така наложената мярка на обвиняемия. Бургаският районен съд с определение от 22.08.2016 г. взе мярка за неотклонение спрямо Ангел М. „Задържане под стража“, като определението не бе обжалвано и на 26.08 тази година е влязло в законна сила.

На основание чл. 65, ал. 6 от НПК, съдът определи срок от два месеца, в който обвиняемият и неговия защитник не могат да правят нови искания за изменение на взетата спрямо него мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Срещу Ангел М. е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 281, ал. 2, т.1, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1 от НК, за това, че на 15.08.2016 г. в Бургас, с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнал група от 19 чужденци, да пребивават и преминават в страната, в нарушение на закона.

Деянието е извършено чрез използването на лек автомобил, превоз към вътрешността на страната, извършено по отношение на лица ненавършили 16-годишна възраст. Бургаският районен съд намери, че от цифровата квалификация на подвигнатото обвинение се установява, че същото е с по-висока степен на обществена опасност. Санкционната част на нормата предвижда наказание „Лишаване от свобода“ от една до шест години и глоба от 5000 до 20 000 лв.

Бургаският районен съд направи извод, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, още повече, че ако бъде признат за виновен, ще следва да търпи ефективно наказание. Според съда няма новонастъпили обстоятелства, които да обосновават изменението на мярката за неотклонение на Ангел М. Обвиняемият е задържан два месеца и половина и съдът счете, че не е изтекъл предвидения в чл. 63, ал. 4 от НПК срок от една година и шест месеца за продължаване на задържането на Ангел в досъдебното производство.

Определението на Районен съд – Бургас подлежи на обжалване или протест в тридневен срок пред Окръжен съд – Бургас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук