14.3 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Кандидатстваме с хай-тек система за контрол на пешеходния трафик пред „Блумбърг“

С проект за интелигентна система за контрол на пешеходния трафик, Бургас ще участва в надпреварата на Фондация „Блумбърг“ – Предизвикателство за кметовете. Снощи местната администрация отличи всички бургазлии, които изпратиха своите идеи за участие в инициативата, която финансира уникални и иновативни проекти в цяла Европа.

 

Предложенията бяха над 60. Проектното предложение, което общината ще изпрати е подготвено въз основа на най-атрактивните от тях. Експертите предлагат интелигента система, от която да се възползват главно учениците и хората с увреждания. Специални GPS-устройства ще избират и упътват към най-безопасния маршрут, който може да бъде предварително зададен. Машинките пък ще имат пряка връзка със специални светлинни сензори до всяка пешеходна пътека, които ще подават предупредителни сигнали към шофьорите ако в зоната стъпи човек с подобна машинка.

Устройствата ще бъдат проектирани, така че да са здрави и най-вече евтини. Идеята е да разполагат с гласов пътеводител и голям цветен дисплей, показващ маршрута и близки опасности. Подробна информация ще се предоставя и за подлези, кръстовища, светофари. Хората ще бъдат предупреждавани дори за регулацията на кръстовищата.

От общината отчитат, че системата може да бъде използвана и от туристите в морския град. Предстои разработването на специално, разбира се безплатно мобилно приложение, което може да изтегли всеки, разполагащ със смартфон. Чрез него ще избираме маршрути до забележителности и различни културни събития. Проверка на всички автобуси от градския транспорт в реално време също няма да е проблем.

Предложението е било посрещнато радушно от директори на десетки училища в Бургас. Участниците, които изпратиха проекти за надпревара на Фондация „Блумбърг“ също го одобриха единодушно. Общината все още очаква предложения, които да подобрят проекта. Той трябва да бъде изпратен до няколко седмици. Ако Бургас премине във втория кръг ще представи идеята си в Ню Йорк.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук