14.3 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Кандидатът за премиер е Бойко Борисов

Кандидатът за премиер е Бойко Борисов, а програмната декларация, която ще съдържа общите цели и приоритети на ГЕРБ и Реформаторският блок, ще бъде представена в събота, съобщава BTV. Номинацията е решение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Това стана ясно след поредна среща между представители на двете партии в търсене на формула за бъдещо управление в петък.

бойко борисовЗасега са оформени профилите на реформите в секторите правосъдие, здравеопазване, образование и администрация.

„Успяхме да изчистим до голяма степен петте основни разминавания. И сме много удовлетворени от това, че продължихме разговора в посока изясняване реформите, които трябва да проведем. Отделните детайли, които се появиха като различия, са в сферата на начина, по който трябва да бъдат реализирани, те са свързани с методите”, заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

„Искането ни беше колегите до неделя до обяд да предложат коментар на всичко, написано до момента. Имахме искане утре следобед да получим техните виждания и конкретни предложения за МС. Неслучайно, защото виждането за структурата на МС, разпределението на отговорностите, е съществена част от коалиционното споразумение”, допълни Томислав Дончев.

Меглена Кунева от Реформаторския блок обобщи така: „Вървим по план” и допълни: „Обсъдихме теми, които миналия път бяха спорни. Те ще бъдат формулирани ясни, прецизно, точно. Утре работните групи на ГЕРБ и РБ ще се съберат индивидуално и ще обменим това, което днес финално са оформили на хартия.

По темата с реденето на кабинета Бъчварова уточни: „Нашето изискване, срещу което нямаше възражение, беше пропорционалност на представителството. Говорим за принцип, не цифри”.

Кунева допълни: „Нали не си представяте, че се разглеждат министерски постове? Бяхме констатирани пет човека, включително с хора от наша страна, които са специалисти. Няма формални предложения нито дадени, нито уговорени по отношение на постове”.

 

Обобщенията, които дойдоха след срещата, нанесоха нов щрих в разговорите, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви по-рано, че може и да върне мандата.

 

„Това, че днес е постигнат напредък не означава, че утре може да бъде унищожен. Ние сме в състояние да работим с най-високото темпо. Коментирано е, че възможният реалистичен срок е понеделник. За нас няма причина да не бъде”, каза още Томислав Дончев.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук