16.5 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

„Кармина Бурана” и „Болеро” завладяват Операта

Две от най-известните класически произведения ще завладеят сцената на Държавна опера-Бургас тази сряда от 19:00 часа. Кантатата „Кармина Бурана” и балетът „Болеро”, които ще се играят последователно, обещават да поднесат двоен спектакъл за сетивата, при това с един билет. В сряда вечер безсмъртното произведение на Карл Орф ще изведе на сцената близо 100 изпълнители. Сред тях са целият хор, балет и оркестър на Държавна опера-Бургас. А стиховете от средновековни поети, послужили за основа на кантатата, ще бъдат изпълнени от трима солисти  – сопраното Мария Цветкова, тенора Георги Султанов  и баритона Валери Турманов. Партиите им приближават нормалните граници на човешкия глас и да бъдат чути на живо е неповторимо преживяване. Диригент на представлението е Иван Кожухаров, а режисурата е дело на Дарина Главанакова – Бакърджиева. Най-известната песен в „Кармина Бурана” е „О, Фортуна”, която е еднакво позната както на меломаните, така и на любителите на седмото изкуство, защото звучи във финалните сцени на десетки холивудски филми.

Премиерата на „Кармина Бурана” през август бе сред най-силните акценти на Бургаските музикални празници и успя да вдигне на крака публиката в Летния театър. Силно впечатление с изкусителните си движения направи примабалерината на Бургаската опера Галина Калчева, която влезе в образа на съдбата. Галина Калчева е в главната роля и в „Болеро”, където си партнира с Милен Петров и балетната трупа на Операта. Хореографията на представлението е дело на проф. Хикмет Мехмедов.

Следващите заглавия от ноемврийския афиш на Държавна опера – Бургас са „Сженка и седемте джуджета” и „Мадам Бътерфлай”. Постановката за най-малките ще се играе на 18-ти ноември, от 10:30 часа, за да е удобно на родителите. „Снежанка” е едно от най-посещаваните детски представления и обещава истинско забавление в компанията на Царицата мащеха, добрите джуджета, Принца и самата Снежанка. Отново на 18-ти ноември, но от 19:00 часа, зрителите ще могат да съпреживеят драматичната история на Мадам Бътерфлай. В главната роля на японската гейша е неземната Йоана Железчева, а в тази на нейния възлюбен Пинкертон ще видим Георги Султанов. Режисьор на представлението е директорът на Държавна опера – Бургас – Александър Текелиев.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук