9.3 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Блокират магистрала „Тракия“ заради болницата в Карнобат

 Жителите на Карнобат са готови да затворят още днес за движение автомагистрала „Тракия“, ако от здравното министерство затворят болницата им, която функционира над 60 години. 6000 души се подписаха за по-малко от два дни за запазване на лечебното заведение. Гражданското неподчинение беше спряно от кмета Георги Димитров, според когото все още има достатъчно законови възможности за диалог.Ако те се изчерпят обаче, аз ще се присъединя към протестите на моите съграждани – заяви Димитров на среща с екипа на болницата.bolnisa11.jpgДнес ще бъде изпратена официално писмо до министъра на здравеопазването, с което той ще бъде поканен да посети Карнобат и на място да се увери в абсурдната възможност да бъде закрито ключово за региона лечебно заведение.МБАЛ Карнобат обслужва 45 000 души от община Сунгурларе и община Карнобат.

В нея  работят 149 служители, които от 1 февруари остават на улицата.

Управителят на болницата д-р Красимир Маринов поиска отсрочка до месец октомври, за да могат да бъдат покрити и изпълнени критериите, които са били спуснати от министерството преди 14 дни.

Кметът Георги Димитров изнесе данни, че на година от здравни осигуровки в Карнобат приходите са около 8 млн. лв., а за издръжката на болницата са необходими около 2.4 млн. лв.

Според д-р Маринов отстрочката преди влизането в сила на реформата е необходима, за да бъде въведен оздравителен план или да се пристъпи към преструктуриране.

МБАЛ Карнобат няма финансови задължения към институции или служители. Лекарите в нея получават над 1000 лв. месечни възнаграждения.

Болницата  притежава един от най-модерните в страната скенери, преди броени дни приключи газифицирането на сградите по проект на община Карнобат.

Ако се пристъпи към закриване на болницата, жителите на съседната община Сунгурларе ще пътуват средно по 80-100 км до Бургас.

Закриването ще доведе лечебното заведение до несъстоятелност, защото ще трябва да бъдат изплатени обезщетения на служителите за съкращение и отпуски, а фирмите, които са спечелили обществени поръчки за различни дейности, ще потърсят обезщетения по съдебен път. Имуществото на търговското дружество тогава ще бъде разпродадено, а сградите запечатани.

При това положение едно изрядно във финансов аспект лечебно заведение ще бъде напълно ликвидирано – прогнозира д-р Красимир Маринов.

В ранния следобед стана ясно, че министърът на здравеопазването кани в петък на спешно заседание в столицата представители на Националното сдружение на общините

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук