13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Карнобат се спаси от драстично увеличаване на такса смет и битови отпадъци

Община Карнобат ще поеме самостоятелно дейностите по сметосъбирането , сметоизвозването и снегопочистването.

 

Общинските съветници приеха предложението на кмета Георги Димитров за създаване на нова структура, която да замени фирмата външен оператор и на практика не позволиха да се въведе почти четирикратно увеличение на такса смет през 2015 год. за гражданите и за бизнеса.

 

карнобатОбщият размер на непредвидените разходи можеше да достигне почти 900 000 лв. годишно, а те биха могли да бъдат компенсирани само от гражданите и местния бизнес под формата на такси.

 

Рискът за това възникна през миналия месец, когато общинският съвет остави съществуващото положение, в рамките на което от местния бюджет се заплащаха около 620 000 лв. годишно на външен оператор за сметопочистване и сметоизвозване.

 

Кметът Георти Димитров отново припомни, че предстоящото влизане в сила на новата методика, според която всеки гражданин или юридически субект ще заплаща за генерирания от него отпадък, както и цените на горивата и нивата на минималната работна заплата, ще доведат до увеличение на разходите с 30-35% , ако остане в сила вариантът с фирма външен оператор.

Допълнителна тежест пред общинския бюджет се яваваха и около 280 000 лв на година за издръжка на претоварната станция за отпадъци.

 

До решаващето гласуване на последната сесия се достигна с гласовете на съветниците от БСП, ДПС, Обединения блок на труда и БЗНС. Представителите на ГЕРБ и Коалиция за Карнобат 2011 не присъстваха на обсъждането и по този начин бойкотираха заседанието.

 

С подкрепата си към вносителя общинският съвет разреши общината да закупи три сметосъбиращи машини за смесени битови отпадъци и една за разделно събиране, на обща стойност до 300 000лв. Отделно бе взето решение за поемане на общински дълг,с максимален размер -300 000 лв.

 

От своя страна кметът на община Карнобат Георги Димитров гарантира пред гражданите, че администрацията ще стабилизира новото общинско звено, ще положи усилия да не допусне влошаване на качеството на услугата и няма да позволи увеличение на такса смет и битови отпадъци.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук