13.2 C
Бургас
петък, април 26, 2024

1200 са картите за паркиране на инвалиди в Бургас, предлагат нова наредба заради измами

Картата за паркиране на инвалиди в „синята зона” в Бургас да бъде задължително с актуална цвета снимка,  знак за защита и по образец на Европейските общности. Това предвижда отделна наредба за паркирането на лицата с увреждания в Бургас, която трябва да бъде приета от местния парламент на  общинската сесия на 24 април, вторник. Тя е изготвена от Костадин Луков- председател на постоянната комисия за обществен ред, сигурност и безопасност. Това се налага заради зачестилите измами с картите за паркиране на инвалиди в „синята зона „ в Бургас. Общият брой на издадените карти е надхвърлил 1200, в това число и лица на преклонна възраст над 70 години.

Засечени са и злоупотреби с картите за преференциално паркиране, които се използват от близки и роднини.

Констатирани са случаи за използване на карти, които са фотокопия на издадените оригинални карти, от лица нямащи нищо общо с правоимащия.

Масово е използването на картите от лица, управляващи автомобили извършващи търговска дейност, като таксиметрови автомобили, микробуси зареждащи магазини и други подобни.

Една не малка част от автомобилите, използвани от лица с увреждания, престояват на местата определени за тях с дни, като така пречат на други хора с увреждания да ползват правото си.

Продължава порочната практика да се паркира без заплащане само с поставено фотокопие на решение от ТЕЛК, често пъти прегънато на четири, така че не се чете на кого е издадено, за какъв срок, при каква степен на инвалидност и други обстоятелства важни за правото на преференциално паркиране.

Има все още автомобили паркирани в зоните без да са заплатили таксата за паркиране, на които има само залепен стикер (знак) за инвалид и нищо друго.

Все по често се случва водачите притежаващи карти за преференциално паркиране да влизат в спор помежду си поради липса на свободни места, обозначени за тях и свободни такива за платено паркиране, като се разменят нецензурирани  реплики. С растящия брой на издадени карти, такива случаи стават все повече и създават напрежение в зоните за паркиране.

Глобата за нарушители ще бъдат 500 лв., както за шофьори, паркирали на място за инвалиди, така и за използване на чужда карта, издадена на човек с увреждания.

Глоба от 50 лв. ще плащат инвалиди, които не притежават оригиналната карта по образец, а ползват друг документ.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук